Datum zadnje izmjene: 08. 03. 2020.

Stopa mortaliteta terminske djece varira u SAD-u, ali su sve države lošije od mnogih europskih zemalja, navodi se u novoj studiji. 

Prethodna istraživanja su pokazala da bebe imaju veću vjerojatnost umrijeti u SAD-u nego u drugim razvijenim i bogatim zemljama, ali sadašnja studija nudi svježe dokaze da to vrijedi čak i za novorođenčad rođenuu terminukoja bi trebala imati odlične mogućnosti za preživljenje. U cijelom SAD-u je stopa mortalitetaterminskih beba bila 50% do 200% viša nego u Austriji, Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj i Švicarskoj, pokazalo je istraživanje. 

Dva glavna razloga za viši mortalitet u SAD su bili "kongenitalne malformacije, gdje pacijenti zapravo ne mogu puno učiniti osim osiguranja adekvatnog pregleda tijekom trudnoće i visoki rizik od iznenadnih neočekivanih smrti u ranom djetinjstvu, što bi se u velikoj mjeri moglo spriječiti s odgovarajućim mjerama kod spavanja." rekao je koautor studije Neha Bairoliya iz Harvard Centra za istraživanje i razvoj populacije u Cambridgeu, Massachusetts. 

Bairoliya i njegovi kolege su analizirali više od 10 milijuna američke dojenčadi rođenih između 2010. i 2012. godine u terminu, odnosno između 37. i 42. tjedna trudnoće. Na svakih 5,000 terminskih beba je 11 beba umrlo prije 1. godine, objavili su istraživači 20. ožujka u PLoS Medicine. Sveukupno, više od 7,000 terminskih beba umire svake godine u SAD-u, a istraživači procjenjuju da bi smrtnost dojenčadi mogla biti smanjena za oko 4,000 smrtnih slučajeva kad bi sve države postigle razinu mortaliteta države s najboljom stopom za svaki uzrok smrti. 

Na državnoj razini stopa smrtnosti dojenčadi se kretala u rasponu od 6.45 smrti za svakih 5,000 terminski rođenih u Connecticutu do gotovo 19 smrtnih slučajeva za svakih 5,000 u Mississippiju. Svaka je država bila lošija od šest europskih zemalja u analizi, koje su imale smrtnost dojenčadi nešto više od 6 smrti na svakih 5,000 terminskih beba. 

Kongenitalne malformacije su činile 31% smrti američkih beba tijekom studije. Tzv. perinatalne komplikacije ili medicinski problemi koji su se razvili prije ili poslije rođenja su činile još 13% smrtnih slučajeva. Najveći je uzrok iznenadna neočekivana smrt u djetinjstvu, koja uključuje smrtne slučajeve povezane sa spavanjem i činila je 43% slučajeva smrti dojenčeta. 

"Iako nemamo podatke o stvarnim načinima spavanja u našoj studiji, drugi izvori podataka sugeriraju da značajan broj beba i dalje spava na trbuhu", rekao je Bairoliya. "Pronašli smo i šokantno velik broj beba koji umiru od gušenja što sugerira da roditelji koriste pokrivače koji nisu sigurni ili da djeca spavaju u njihovim krevetima". 

Američka akademija za pedijatriju navodi da su bebe najsigurnije ako spavaju na leđima u vlastitim krevetićima bez ikakvih jastuka, igračaka, pokrivača ili drugih labavih dijelova. Ako bebe spavaju u roditeljskim krevetima, roditelji trebaju imati čvrsti madrac, ukloniti meke stvari poput jastuka i maknuti krevet daleko od zida. 

Istraživanje nije bilo dizajnirano kao kontrolirana studija kojabi bila osmišljenada se dokaže da li način spavanja djeteta ili ponašanje roditelja u SAD-u mogu objasniti višu stopu mortaliteta dojenčadi. Istraživači su također koristili potvrde o smrti koje ne pružaju potpunu sliku o svim zdravstvenim uvjetima koji su mogli doprinijeti smrti bebe. Također je teško reći točno zašto je stopa smrtnosti dojenčadi toliko niža u Connecticutu nego u Mississippiju, iako znanstvenici kažu da to može biti više zbog obrazovanja majki i razine dohotka, a ne zbog razlike u zdravstvenoj zaštiti nakon rođenja.

Mortalitet dojenčadi u SAD  je visok čak i kod terminskih beba

Različiti pristupi roditeljskom dopustu i dječijem snu u SAD-u i Europi mogu pomoći objasniti zašto su djeca bolja po preživljenju negdje drugdje, rekao je Michael Gradisar, psiholog na Sveučilištu Flinders u Adelaide, Australija, koji nije bio uključen u studiju. 

"Kad se beba rodi u SAD-u, vjerojatnost da beba umre u svojoj prvoj godini zbog lošeg načina spavanja (položaja spavanja, spavanja u roditeljskom krevetu) je veća nego u najboljim europskim zemaljama, osobito u Skandinaviji", rekao je Gradisar e-mailom. "Postoje i jasne veze između plaćenog roditeljskog dopusta, koji je veći u skandinavskim zemljama i nižeg rizikamortaliteta novorođenčadi u prvoj godini života".

 

IZVOR: http://bit.ly/2ptFCuR
PLoS Medicine 2018.

 

Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve