Datum zadnje izmjene: 05. 11. 2023.


Analiza gotovo 13 milijuna porođaja u SAD-u tijekom perioda 2009-2013 identificirala je dvije nove, značajne opasnosti koje prijete novorođenčadi koja su rođena tijekom planiranih kućnih porođaja: trudnoća u prvorotkinja i porođaj sa 41 ili više tjedana gestacijske dobi.

Oba stanja povezana su sa znatno povećanim rizikom od neonatalnog mortaliteta, u usporedbi s bebama rođenim u bolnici, bilo od primalje ili liječnika, rekao je dr Amos Grünebaum na godišnjem sastanku Pregnancy Meeting pod pokroviteljstvom 'Society for Maternal-Fetal Medicine'.

"Trebali bi informirati žene koje planiraju porođaj u kućnim uvjetima o povišenim rizicima i kontraindikacijama za porođaje kod kuće", rekao je dr Grünebaum, specijalist ginekologije i opstetericije i direktor kliničkog materno-fetalnog centra na Weill Cornell Medical Center u New Yorku. "Bolnice bi trebale ograničiti intervencije i pružiti izbor ženama koje žele manje intervencija i više uvjeta za porođaj sličan onom kod kuće."

Rekao je kako je najvažnija razlika između porođaja u bolnici kada su pruženi uvjeti slični kao kod kuće i samog porođaja kod kuće negdje na terenu, upravo u samoj udaljenosti od bolnice, koja je iznimno važna u situacijama kada je potrebna hitna intervencija.

"Žene žele manje intervencija tijekom porođaja i trebaju dobiti manje intervencija, ali klinike koje pružaju rodiljama uvjete kao kod kuće, trebaju biti smještene u neposrednoj blizini bolnica koje su u mogućnosti riješiti opstetrička i neonatološka hitna stanja", rekao je dr Grünebaum u jednom intervjuu. "Žene moraju shvatiti rizike kućnih porođaja."

On i njegovi suradnici su koristili podatke prikupljene od strane Centara za kontrolu i prevenciju bolesti od 12,953,671 jednoplodnih porođaja u SAD-u tijekom 2009-2013, za novorođenčad bez anomalija s najmanje 37 tjedana trudnoće kod rođenja i težine najmanje 2.500 grama. Ukupno je uključeno 91% bolničkih porođaja kojima je prisustvovao liječnik, 8% bolničkih porođaja uz medicinsku sestru-primalju i 96,815 kućnih porođaja ili 0,75% od američkih porođaja u tom razdoblju. Istaknuo je kako se unatoč tom malom postotku, broj kućnih porođaja u SAD-u gotovo utrostručio od 2007. do 2015. godine.

Stopa neonatalnih smrti na 10.000 živorođenih bila je 3 za novorođenčad koju su porodile medicinske sestre primalje u bolnicama, 5 za one koji su porođeni od strane liječnika u bolnicama, te 12 za novorođenčad porođenu kod kuće. Standardni omjer smrtnosti bio je 66% viši za liječnike u usporedbi s medicinskim sestrama-primaljama u bolnicama, jer liječnici vode visokorizične porođaje, a više od četiri puta veći za kućne porođaje u usporedbi s bolničkim porođajima vođenim od strane primalja, izvijestio je dr Grünebaum.

Daljnja analiza je pokazala da je stopa smrtnosti na 10.000 novorođenčadi za trudnoće koje se nastavljaju do 41 ili više tjedana gestacijske dobi bila 17,2, a za porođaje prvorotkinja neonatalna smrtnost je bila 22,5 smrtnih slučajeva na 10.000 rođenih. Ove stope spadaju u istu kategoriju kao i u tri uvjeta koje je ACOG u izviješću za 2016. naveo kao kontraindikacije za porođaj kod kuće: prethodni carski rez, koji je imao stopu smrtnosti kod porođaja u kući 18,9 na 10.000 novorođenčadi, multipla trudnoća i stav zatkom, koji su za porođaj kod kuće imali stopu smrtnosti 127,5 na 10.000.

Životna dob majke od 35 godina ili više u vrijeme porođaja povezana je sa stopom smrtnosti od 13,6 na 10.000 rođenih, te je dr Grünebaum nije smatrao dovoljno visokom da je posebno označi kao kontraindikaciju za porođaj kod kuće. Dr Grünebaum dao je oglednu ocjenu kućnih porođaja u cjelini. Za bilo koji tip trudnoće centar za porođaje koji nije u neposrednoj blizini bolnice je neprofesionalan, izjavio je.


 

Am J Ob Gyn. 2017. doi: 10,1016 / j.ajog.2017.01.012Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve