Datum zadnje izmjene: 24. 01. 2020.


Djeca rođena forcepsom imaju veći rizik razvojnih problema praćenih većom agresijom tijekom djetinjstva u odnosu na djecu rođenu carskim rezom, rezultati su kineskog istraživanja.

Istraživači smatraju da bi problemi u ponašanju mogli biti povezani s visokom razinom kortizola, hormona kojeg tijelo stvara tijekom otežanog porođaja.

Ranija istraživanja pokazala su da je razina kortizola u krvnim žilama pupkovine najniža kod djece rođene planiranim – 'elektivnim' carskim rezom, a potom kod djece koja su rođena spontanim vaginalnim porodom.

Najviša razina kortizola izmjerena je u krvnim žilama pupkovine djece koja su rođena vaginalnim putem uz asistenciju liječnika, bilo forcepsom ili vakuum ekstrakcijom.

″Izgleda da je razina kortizola povezana s psihopatologijom djetinjstva, no u rasvjetljavanju ovog pitanja bit' će potrebna daljnja istraživanja,″ navode znanstvenici iz 'Peking University Health Science Center', Peking.

Njihovo istraživanje objavljeno je u znanstvenom časopisu 'British Journal of Obstetrics and Gynaecology' - BJOG.

Studija je obuhvaćala 4,190 djece rođene u jugoistočnim kineskim provincijama Zhejiang i Jiangsu. Problemi u ponašanju kao što su anksioznost, depresija, poremećaj pažnje, delikvencija i agresivno ponašanje istraživani su kod djece u dobi od 4 i 6 godina.

″Ovakvi problemi javljali su se najmanje u djece rođene carskim rezom, a najčešće su registrirani kod djece rođene uz pomoć instrumenata (forceps, vakuum ekstraktor),″ navode autori.

U Kini, osobito u bogatim južnim dijelovima zemlje, udio porođaja dovršenih carskim rezom je u porastu, 1994. godine 22% djece je rođeno carskim rezom, dok je 2006. godine 56% djece u ovim provincijama porođeno carskim rezom.

Carski rez na zahtjev majke najčešći je razlog ovog trenda: 1994. godine činio je 3.6% svih indikacija za carski rez, a u 2006. godini je predstavljao 36% indikacija za dovršenje poroda carskim rezom u jugoistočnoj Kini.

 

BJOG 3.11. 2010.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve