Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.


Nije dokazano da je porođaj u vodi dobar izbor jer može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema vezanih uz novorođenčad, upozoravaju američki liječnici. Majkama boravak u vodi može pomoći pri olakšanju bolova te smanjuje potrebu za anestezijom i potencijalno ubrzava prvu fazu porođaja, navodi se u novim preporukama American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). No, žene bi trebale izaći iz vode prije druge faze kada je vrijeme za porođaj.

"Nisu dokazani specifični rizici za majku ili dijete u prvoj fazi porođaja", rekao je dr Joseph Wax, predsjednik ACOG-ovog Odbora za porodiljstvo i autor smjernica. "Potencijalni rizici za dijete u drugoj fazi porođaja uključuju udah vode, ozbiljne infekcije, pucanje pupkovine s krvarenjem i potrebu za transfuziju", dodao je Dr. Wax. Prethodne studije uključene u Cochrane pregled od 2009. godine pokazuju da je porođaj u vodi povezan s 10 posto manjim izgledima za epiduralnu anesteziju, navedeno je u ACOG smjernicama.

Osim toga, porođaj u vodi traje u prosjeku oko 32 minute kraće nego izvan vode, pronađeno je u pregledu studija. Nije jasno iz ranijih istraživanja da li samo boravak u vodi ili druge specifične okolnosti porođaja kao što je češća prisutnost liječnika ili medicinske sestre tijekom porođaja utječu na ove rezultate. U isto vrijeme su neki neželjeni ishodi porođaja u vodi jednaki kao i kod drugih načina porođaja. Žene imaju istu vjerojatnost za laceraciju, epiziotomiju, forceps ili vakuum ekstrakciju.

Ipak, neke žene žele porođaj u vodi kao alternativu drugim načinima porođaja. Teško je napraviti statistiku, ali je jedna studija pokazala da je oko 9 posto djece u Ujedinjenom Kraljevstvu prošle godine prošlo kroz porođaj u vodi. Iako porođaj u vodi ne donosi beneficije u svakom slučaju, žena ima pravo koristiti ovakav modus porođaja ako je zdrava i ako nije imala nikakvih komplikacija tijekom trudnoće, u skladu s preporukama ACOG-a. Ženama se nudi ta opcija kod terminskih porođaja - od 37. do 41. tjedna trudnoće - i ne prije ili kasnije, savjetuje se u smjernicama.

Kada bolnice ili centri za porođaje imaju opciju porođaja u vodi, trebaju imati rigorozna pravila za čišćenje kada i bazena kako bi se smanjili rizici od infekcije, piše u preporukama. I u vodi je potreban redoviti monitoring majki i beba za znakove distresa, a liječnici moraju biti spremni za hitna stanja do kojih može doći a koja se onda rješavaju van vode.


 

IZVOR: http://bit.ly/1TptcZq
ACOG 2016.

  Novosti - Sve