Datum zadnje izmjene: 02. 02. 2022.

Mnoge žene koriste kanabis kao pomoć u liječenju ginekoloških bolnih stanja.Bolesnice s kroničnom zdjeličnom boli, vulvodinijom, endometriozom ili ginekološkim malignitetom mogu koristiti THC, CBD ili njihovu kombinaciju u nastojanju da liječe svoju bol, pokazuje istraživanje.

Kada pacijenti pitaju za kanabis ili kažu kliničarima o ovom pristupu liječenju, postoji nekoliko kontroliranih ispitivanja koja daju medicinsku potvrdu i odgovore.

Nedavni pregled studija u ovom području predstavlja "temeljitu analizu ove vrlo relevantne teme", rekla je Erin A. Blake, MD, Presbyterian Cancer Care, Rio Rancho. Nalazi su "u skladu s mojim anegdotskim kliničkim nalazima, kao i rezultatima mog vlastitog istraživanja", rekla je Blake. "Proizvodi od kanabisa predstavljaju nedovoljno iskorišten, ali vjerojatno učinkovit način za ublažavanje boli i drugih simptoma koje doživljavaju naši pacijenti."

Uglavnom u mraku

Proizvodi od kanabisa "nisu regulirani, a podaci koje imamo oko njih izuzetno su ograničeni zbog zastarjelih saveznih zakona", rekla je Blake, koja je 2019. opisala korištenje kanabisa bez recepta za liječenje simptoma od strane žena s ginekološkim zloćudnim bolestima. "Naša sposobnost prakticiranja medicine utemeljene na dokazima u vezi s proizvodima od kanabisa bit će ograničena sve dok ne budemo pravno i financijski u mogućnosti osmisliti pokuse za njihovu procjenu na kontroliran način."

Za novi pregled, Jenell S. Coleman, MD, MPH, sa Sveučilištem Johns Hopkins, Baltimore, identificirala je 16 studija od 1990., uključujući Blakeovu, koje su ispitivale upotrebu kanabinoida za ublažavanje boli uzrokovanih ginekološkim stanjima.

Coleman i njezini koautori, Angela L. Liang i Erin L. Gingher, analizirali su osam presječnih studija, šest prospektivnih studija i dva randomizirana kontrolirana ispitivanja.

Pacijenti koji su koristili kanabis imali su tendenciju da to čine "više puta tjedno, a koristili su različite metode primjene i širok raspon doza", rekli su autori. "Jedan od najčešćih razloga za korištenje kanabisa bilo je ublažavanje boli, a sve presječne studije otkrile su da je većina žena potvrdila ublažavanje boli uz uporabu kanabisa, posebno među ženama koje su koristile kombinaciju CBD-a i THC-a u usporedbi s bilo kojim od samih kanabinoida."

Presječne studije uključivale su bolesnice s kroničnom bolovima u zdjelici (u dvije studije), vulvodinijom (jedna), endometriozom (četiri) i ginekološkim malignitetom (dvije). Ove studije uključivale su između 36 i 3426 sudionika i provedene su u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

U jednoj australskoj studiji, Armor i kolege pitali su 484 pacijenata s endometriozom da ocijene učinkovitost strategija samokontrole, uključujući kanabis, toplinu, prehranu i tjelovježbu, za smanjenje boli u zdjelici. Kanabis je koristilo 13% sudionika i imala je najveću prosječnu ocjenu učinkovitosti: 7,6 na ljestvici od 10 točaka.

U nekim slučajevima, pacijenti koji koriste kanabis mogu smanjiti upotrebu drugih lijekova protiv bolova, pokazalo je istraživanje.

Nuspojave kanabisa mogu uključivati ​​suha usta, pospanost, povećan apetit, lupanje srca i "visok" nivo povezan s THC-om.

Istraživači promatraju utjecaj kanabisa na ginekološke bolove

Pojačani učinak endogenih kanabinoida

Šest prospektivnih kohortnih studija i dva randomizirana kontrolirana ispitivanja ocje njivala su učinkovitost spojeva – uključujući palmitoiletanolamid (PEA) i inhibitor hidrolaze amida masnih kiselina – koji mogu pojačati učinak endogenih kanabinoida.

Studije PEA u kombinaciji s antioksidansima pokazale su da ovi tretmani značajno smanjuju bol od primarne dismenoreje, zdjelične boli i intersticijskog cistitisa. Lijekovi u kombinaciji s PEA dobro su se podnosili, uz mučninu i mrlje kao potencijalne nuspojave.

S druge strane, studija koja je procjenjivala inhibitor hidrolaze amida masne kiseline pokazala je da ne smanjuje bol od intersticijalnog cistitisa.

Coleman je počela pregledavati endokanabinoidni sustav i istraživanje kanabisa nakon što je čula od pacijenata koji su koristili kanabis za bol u zdjelici.Vidjevši razne pretkliničke podatke koji ukazuju da bi kanabis mogao biti koristan kod bolnih stanja bilo je iznenađenje.

Ipak, postojeća baza dokaza o kliničkoj učinkovitosti je loše kvalitete, rekla je Coleman u intervjuu. Potrebna su stroga ispitivanja.

"To je cijelo polje koje samo čeka da SAD nešto poduzmu u smislu legalizacije kako bismo zapravo mogli proučiti da vidimo, ima li to smisla?" rekla je Coleman.

Kanabis se ne smije koristiti tijekom trudnoće

U nedavnoj meta-analizi temeljenoj na podacima od gotovo 60.000 osoba, žene koje su koristile marihuanu tijekom trudnoće bile su pod povećanim rizikom od štetnih neonatalnih ishoda kao što su niska porođajna težina i prijevremeni porod. Autor studije Greg J. Marchand, dr. med., s Instituta za minimalno invazivnu kirurgiju Marchand, Mesa, Ariz., istaknuo je da će rezultati natjerati majke koje koriste marihuanu za liječenje zdravstvenih problema na neke teške odluke i da možda neće postojati dobra zamjena liječenje nekih od ovih stanja, posebno kronične boli i anksioznosti.

 

Researchers Eye Cannabis for Gynecologic Pain - Medscape - Feb 01, 2022.

Povezane teme

  Novosti - Sve