Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Žene koje žele imati bebu nakon podvezivanja jajovoda i podvrgnu se postupku in vitro fertilizacije (IVF) imaju istu vjerojatnost za trudnoću kao njihove vršnjakinje koji idu na IVF zbog smanjene plodnosti, navodi se u studiji iz Australije.

U radu koji je izdan online u "Contraception" znanstvenici su napisali da postoji "malo istraživanja IVF uspjeha kod žena s prethodnim podvezivanjem jajovoda. Iako studije o IVF često obuhvate i žene sa sterilizacijom u njihovom ukupnom uzorku, nema odvojenih izvješća IVF uspjeha u ovoj podskupini. Žene koje žele imati bebu nakon sterilizacije imaju izbor između refertilizacije i IVF tretmana, međutim, postoji malo podataka o mogućnosti trudnoće kod ovih dviju opcija".

Dr. Eva Malacova sa Sveučilišta u Zapadnoj Australiji u Crawley i kolege su analizirale podatke porođaja prvorotki iz IVF postupka kod žena s anamnezom podvezivanja jajovoda.

Žene su bile u dobi između 20-44 godina s prvim embriotransferom (ET). Analiza je bila usredotočena na 178 ET ciklusa koji su rađeni između 1996. i 2010. godine u Zapadnoj Australiji. Unutar prvih 24 mjeseci, ukupna kumulativna stopa porođaja živorođene djece kod žena s prethodnim podvezivanjem jajovoda je bila 31%, slična stopi od 34% kod subfertilnih žena, izvijestili su istraživači.

"Žene koje su podvezale jajovode nemaju veću mogućnost rađanja djece u odnosu na subfertilne žene, suprotno onome što bi se moglo i očekivati s obzirom da je sterilizirana žena po defaultu 'plodna'", zaključili su autori. "To je u skladu s prethodnim istraživanjima koja su analizirala različite ishode te nije nađena značajna razlika u stopi trudnoće između steriliziranih (nakon neuspjele refertilizacije) i subfertilnih žena dobi ispod dobi od 38 godina čak i kada su bile podudarne po dobi ", kažu.

Žene s podvezanim jajovodima dobi od 20 do 34 godina imala su veću vjerojatnost da će roditi IVF bebu od žena dobi 35-39 godina i 40 do 44 godine, iako razlika nije bila statistički značajna. Stope su bile 34%, 33% i 22%.

Znanstvenici kažu da je glavno ograničenje studije nemogućnosti kvantificiranja ukupnog broja ET ciklusa.

 

 

IZVOR: http://bit.ly/1BbnJBE
Contraception 2015.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve