Datum zadnje izmjene: 04. 08. 2020.

Dvije različite vrste hormonske terapije u menopauzi - samostalna primjena estrogena i kombinacija estrogena i progestina / gestagena, imaju suprotne učinke na pojavnost karcinoma dojke koji traju dugo nakon prekida liječenja, prema više od 19 godina praćenja WHI studije / Women's Health Initiative objavljene nedavno. Podatci govore da upotreba samo konjugiranih konjskih estrogena / CEE, značajno smanjuje učestalost raka dojke i smrtne slučajeve od raka dojke, dok kombinacija konjugiranih estrogena s gestagenom medroksiprogesteron acetatom / MPA, značajno povećava rizik od razvoja bolesti. U oba slučaja ti učinci traju desetljećima nakon prekida liječenja.

Podatci su izvanredni, rekao je glavni istražitelj dr. sc. Rowan T. Chlebowski, dr. med., Harbor-UCLA Medical Center, Torrance, California. Do danas, "nitko nije uspio uskladiti ove nalaze", priznao je. Chlebowski je izvijestio o nalazima na zadnjem Simpoziju o karcinomu dojke održanom tradicionalno u Teksasu, San Antonio (SABCS). Upitan hoće li ovi podatci utjecati na trenutne smjernice za hormonsku terapiju u menopauzi, Chlebowski je rekao: "Da, nadam se. Žene koje razmatraju samo estrogen trebaju znati da je sigurnije i da će možda imati koristi protiv raka dojke povezane s njegovom primjenom", rekao je.

Žene koje razmišljaju o estrogenu i progestinu imaju "malo teže dileme jer moraju biti spremne prihvatiti 20-godišnji i možda cijeloživotno povećan rizik od raka dojke [iako] je apsolutni rizik vrlo mali", rekao je. "Nakon pola stoljeća, utjecaj hormonske terapije na karcinom dojke i dalje ostaje kontroverzan s neskladnim nalazima promatračkih studija u usporedbi s randomiziranim kontroliranim ispitivanjima", istaknuo je Chlebowski.

U posljednje vrijeme, u metaanalizi 58 promatračkih studija, estrogen plus progestin i estrogen bili su povezani sa značajno povećanim rizikom za karcinom dojke. I u Million Women studiji, samostalna uporaba estrogena ili kombinacija s gestagenom, povezane su sa značajno povećanim rizikom od umiranja od raka dojke.

U toku zbivanja, Chlebowski je danas dao nove informacije o nalazima o karcinomu dojke iz randomiziranih kontroliranih ispitivanja WHI-a s više od 19 godina praćenja. WHI financiraju Nacionalni zavodi za zdravstvo (NIH). Od 1993. do 1998. više od 27,000 žena u postmenopauzi u dobi od 50 do 79 godina bez prethodnog karcinoma dojke uključeno je u jedno od dva randomizirana, placebo kontrolirana WHI ispitivanja provedena u 40 američkih centara do rujna 2016.

Žene s maternicom primale su kombinaciju konjugiranih estrogena / CEE (0,625 mg / dan) i gestagena MPA (2,5 mg / dan) ili placebo (n = 8102) tijekom prosječnog razdoblja / medijan od 5,6 godina. Žene s prethodnom histerektomijom, u kojih je odstranjena matenrice, primale su samostalno konjugirani estrogen CEE (n = 5310) ili placebo (n = 5429), prosječno / medijan tijekom 7,2 godine.

Izvanredni novi podatci o menopauzalnoj hormonskoj terapiji

Nakon otprilike 19 godina praćenja, samostalna primjena konjugiranih estrogena je rezultirala značajnim smanjenjem učestalosti karcinoma dojke za 23%, dok je kombinirana terapija / CEE + MPA, rezultirala značajnim  povećanjem rizika za rak dojke od 29%. "Žena koja uzima estrogen / progestin tijekom pet godina izložena je 20-godišnjem povećanju rizika od karcinoma dojke, a moglo bi se nagađati da je to životni rizik zbog kratkotrajnog korištenja", dodatno je zamrsio rezultate istraživanja Chlebowski.

Što se tiče smrti od raka dojke, povećanje iznosi 45% / granični značaj, za kombiniranu terapiju CEE + MPA, i niža je za 44% / značajan rezultat, u žena koje su koristile samo estrogen. Chlebowski je rekao da treba napomenuti da "nijedan od odobrenih agenasa za smanjenje rizika od raka dojke nije uspio dokazati smanjenje smrtnosti od raka dojke, tako da je ovo vrlo jedinstven nalaz".

Komentirajući nove podatke, Charles L. Shapiro, dr. med. profesor medicine, hematologije i medicinske onkologije, Icahn School of Medicine na Mount Sinai u New Yorku, rekao je da je jasno da se rizik -  i pozitivan i negativan, nastavlja i dalje nakon prekida uporabe hormonske terapije i to najmanje 10 godina. "Žene bi trebale biti uvjerene ako su imale kratkotrajnu izloženost estrogenu da nisu izložene povećanom riziku - u stvari, podatci govore da postoji smanjen rizik", rekao je.

"Žene koje su u prošlosti uzimale estrogen s MPA trebale bi biti svjesne da je njihov rizik možda malo veći i stoga bi trebale napraviti mamograme. Da li to zahtijeva poseban probir ili češće preglede, za sada ne znamo", dodao je Shapiro.

 

Simpozij rak dojke, San Antonio, Texas: Sažetak GS5-00.

 

Dr. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve