Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Najčešća infekcija koja se viđa u ambulanti liječnika opće medicine je akutna urinarna infekcija.

U kojoj mjeri je uporaba kondoma, kao i impregnacija kondoma spermicidom razlogom urinarne infekcije u ženskih partnera, istraživali su američki znanstvenici.

U studiji američkih znanstvenika istraživana je učestalost urinarnih infekcija u 500 mladih žena, starosti 15 - 29 godina, koje su koristile kontracepciju i pristale sudjelovati u ispitivanju značaja uporabe kondoma i nastanka urinarne infekcije u partnerice.

Tijekom perioda praćenja od 12 mjeseci, u ovoj skupini pacijentica registrirano je 165 urinarnih infekcija.

Nakon isključenja slučajeva ponavljanih urinarnih infekcija, trudnoća, uporabe antibiotika, dijabetesa, abnormalnosti urogenitalnih organa i dodatne uporabe dijafragme ili cervikalne kape, preostalo je 100 ispitanica čiji su partneri koristili kondom i 200 kontrolnih ispitanica.

Rizik javljanja urinarne infekcije bio je gotovo trostruko (2,8 puta) povišen ukoliko je u prethodnih 30 dana bilo kada u svrhu kontracepcije korišten kondom impregniran spermicidom (nonoxynol-9).

Ukoliko su isključivo rabljeni kondomi sa spermicidnim slojem, ovaj rizik je bio čak 11 puta povišen, a ukoliko su isključivo rabljeni kondomi bez spermicidnog sloja rizik urinarne infekcije u ženskih partnerica bio je povišen sedam puta.

Uporaba kondoma u svrhu kontracepcije, bilo da se radi o običnim ili kondomima sa spermicidnim slojem povezana je s povišenim rizikom nastanka urinarne infekcije u ženskih partnerica.

Rizik je osobito povišen u svim slučajevima uporabe kondoma sa spermicidnim slojem.
 

Epidemiology 2002, 13: 431-436

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve