Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.

Prema novim nalazima iz Urology, manje od polovice žena koje se podvrgnu djelomičnom ili potpunom uklanjanju mrežice postavljene za obnovu prolapsa zdjeličnih organa nakon toga nemaju nikakve bolove.

Do prolapsa zdjeličnih organa dolazi kod polovice svih žena koje su rodile, a kirurški se liječi kod 11% tih žena, napominju autori. Iako bi postavljanje mrežice moglo biti učinkovitije od rekonstruktivne operacije tkiva pacijentice, dodaju, rezultirajuća bol, prolabiranje mrežnice u rodnicu i infekcija čine njenu upotrebu "kontroverznom". Također se vodi rasprava o tome treba li simptomatsku mrežicu djelomično ili u potpunosti ukloniti.

Doktor Christian O. Twiss sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Arizona u Tucsonu i njegovi kolege pregledali su podatke od 92 žene koje su u svom centru bile na uklanjanju mrežice u razdoblju od 2009.-2018. Bol u zdjelici / rodnici ili dispareunija bila je primarna indikacija u 78 bolesnica. Ostale indikacije uključivale su prolabiranje mrežice kod 38 (48.7%) i učestale infekcije mokraćnog sustava kod sedam (11.5%).

Četrdeset i pet žena (57.7%) je kompletno uklonilo mrežicu. Intraoperacijske komplikacije dogodile su se kod sedam bolesnica (8.9%), najčešće krvarenja.

Bolni simptomi su nestali kod 48.7%, poboljšali su se kod 37.2% i zadržali kod 11.5%; 2.6% žena izgubljeno je za praćenje. Među onima koje su podvrgnute cjelovitom uklanjanju mrežice, bol je nestala u 46.7%, poboljšala se u 40.0% i ustrajala u 11.1%.

Simptomatski prolaps se ponovio nakon uklanjanja mrežice u 19 bolesnica (24.4%), dok je 21 imao ponavljajuću urinarnu inkontinenciju. Dvadeset i tri pacijentice su trebale dodatne rekonstruktivne zahvate nakon uklanjanja mrežice.

Pacijentice kojima je potpuno uklonjena mrežica su imale veću vjerojatnost za ponovi prolaps organa.

Jedini faktor koji je značajno povezan s rizikom za nastavak boli nakon uklanjanja mrežice bila je istodobna ekscizija miduretralnog slinga.

Nakon uklanjanja vaginalne mrežice polovica žena i dalje osjeća bolove

"Poteškoće u postizanju potpunog rješavanja simptoma boli nakon uklanjanja mrežice čest su problem, a naše stope rješavanja boli su u skladu s nalazima drugih studija o uklanjanja mrežice", napominju dr. Twiss i kolege.

"Iako se čini da su stope prolapsa više nakon potpunog uklanjanja mrežice, to nije statistički značajno", dodaju. "Unatoč tome, sve pacijentice koje žele uklanjanje mrežice treba pažljivo savjetovati o vjerojatnosti nestanka simptoma i mogućem povećanom riziku od ponovljenog prolapsa zdjeličnih organa."

 

IZVOR: https://bit.ly/3hmPGyf

Urology, online 2020.

Povezane teme

  Novosti - Sve