Datum zadnje izmjene: 02. 01. 2023.

Žene čiji su jajnici kirurški uklonjeni prije 46. godine starosti imale su veći rizik od blagog kognitivnog oštećenja (MCI) oko 30 godina kasnije, u usporedbi s onima koje nisu bile podvrgnute obostranom uklanjanju jajnika, prema studiji o povezanosti koja je utemeljena na populaciji objavljenoj u JAMA Network Open .

Nalazi sugeriraju da "liječnici koji liječe žene u kojih su rnaij euklonjena oba jajnika moraju biti svjesni rizika svojih pacijenata od kognitivnog oštećenja i trebali bi razmotriti provedbu planova liječenja i praćenja", istaknuo je glavni autor Walter A. Rocca, MD, MPH, iz odjel za epidemiologiju, odjel za kvantitativne zdravstvene znanosti, na Mayo Clinic, Rochester, Minn. i kolege.

Rezultati mogu posebno "pomoći ženama sa srednjim rizikom za rak jajnika u boljoj procjeni omjera rizika i koristi od podvrgavanja ovoj operaciji u prevenciji raka jajnika prije spontane menopauze, naglasili su.

Dok je na vezu između bilateralne ooforektomije u premenopauzi i većeg rizika od kognitivnih oštećenja već ranije ukazano, ova nova studija "pridonosi vrijednim novim podacima velikom pitanju od važnosti za javno zdravlje i bavi se nizom važnih nedostataka postojeće literature", Marios K. Georgakis, dr. med. i Eleni T. Petridou, dr. med., napomenuli su u popratnom komentaru.

"Budući da je bilateralna ooforektomija još uvijek uobičajena procedura barem u zemljama s dobrim resursima, rezultati ovih studija trebali bi upozoriti kliničare na moguće posljedice po javno zdravlje. S obzirom na to da bi nagli prestanak hormonske funkcije jajnika mogao biti popraćen prethodno potcijenjenim dugotrajnim štetnim djelovanjem učinaka, liječnici koji predlažu operaciju trebali bi odvagnuti njezinu korist u odnosu na potencijalne dugotrajne štetne učinke, posebno među ženama bez apsolutne indikacije", istaknuli su Georgakis i Petridou, odnosno iz Centra za genomsku medicinu pri Općoj bolnici Massachusetts u Bostonu i National and Sveučilište Kapodistrian u Ateni.

Obostrano uklanjanje jajnika povezano je s kasnijim kognitivnim oštećenjem

Presječna studija oglučaja i kontrole koristila je podatke iz Mayo Clinic Study of Aging (MCSA), prospektivne istraživanja temeljene na populaciji koja ispituje čimbenike rizika za, kao i prevalenciju i učestalost kognitivnog pada i MCI među reprezentativnim uzorkom žena u okrugu Olmsted, Minn. Uključuje 2732 žene u dobi od 50-89 godina koje su sudjelovale u MCSA studiji od 2004. do 2019. i podvrgnute kliničkoj evaluaciji i sveobuhvatnom kognitivnom testiranju uključujući devet testova koji pokrivaju četiri kognitivne domene.

Gotovo sve ispitanice (98,4%) su bile bijele rase. Prosječna dob kognitivne procjene bila je 74 godine – u to vrijeme 283 žene (10,4%) imale su dijagnozu blagog kognitivnog oštećenja. Podaci iz Rochester Epidemiology Project sustava medicinske dokumentacije i povezivanja pokazali su da je ukupno 625 žena (22,9%) imalo obostranu ooforektomiju u anamnezi. U ovoj skupini, 161 žena je podvrgnuta zahvatu i prije 46. godine i prije menopauze, pri čemu je 28,6% žena primalo oralnu hormonsku nadomjesnu terapiju (prirodni konjski estrogena, bez dodatka progesterona), a preostalih 59,0%nije primalo terapiju estrogenom.

Studija je pokazala da su, u usporedbi sa ženama koje nisu bile podvrgnute bilateralnoj ooforektomiji, one koje su to učinile prije 46. godine, ali ne i nakon ove dobi, imale statistički značajno povećane izglede za blago kognitivno oštećenje. Studija nije pronašla dokaze da je terapija estrogenom povezana sa smanjenim rizikom od kognitivno oštećenja među ženama mlađim od 46 godina.

U žena koje su imale bilateralnu ooforektomiju prije menopauze i prije 50. godine života, kirurška indikacija za zahvat utjecala je na povezanost s kognitivnim oštećenjem. Indikacije raka ili "nema stanja jajnika" (u vrijeme histerektomije) nisu bile povezane s povećanim rizikom, dok je postojao statistički značajno povećan rizik povezan s benignim indikacijama kao što su adneksalna masa, cista ili endometrioza. "Ovo je važno," istaknuli su komentatori, "jer se u mnogim od tih slučajeva moglo izbjeći uklanjanje oba jajnika."

Studija je također pokazala da, u usporedbi sa ženama koje nisu bile podvrgnute bilateralnoj ooforektomiji, one koje su također imale povećanu učestalost kardiovaskularnih čimbenika rizika, bolesti srca i moždanog udara u vrijeme njihove kognitivne procjene. "Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se razjasnilo biološko objašnjenje udruge", rekli su istražitelji.

 

JAMA Network Open, online 2021.

Povezane teme

  Novosti - Sve