Datum zadnje izmjene: 02. 02. 2020.

Oralna kontracepcija kombiniranog tipa (estrogensko-gestagenska kontracepcija) umanjuje staničnu proliferaciju (umnožavanje stanica) i ubrzava apoptozu (programirana stanična smrt) eutopičkog endometrija u pacijentica s endometriozom, izvještavaju argentinski istraživači u lipanjskom broju znanstvenog časopisa Fertility and Sterility.

Znanstvenici iz University of Buenos Aires ukazuju na činjenicu kako su stanično umnožavanje i smanjena apoptoza dva sigurna, od više faktora involviranih u mehanizme nastanka endometrioze.

Ovi faktori objašnjavaju zašto strano tkivo kao što je to eutopički endometrij može preživjeti i dalje rasti na ektopičnim mjestima ("gdje mu nije mjesto").

Istraživači baziraju svoje zaključke na ispitivanjima promjena eutopičnog endometrija kod 26 žena prije i nakon uzimanja kombinirane oralne kontracepcije tijekom 30 dana.

Polovina od ovih žena imala je neliječenu endometriozu, kod ostalih pacijentica rađena je laparoskopija iz drugih razloga.
Proliferacija endometrijskih stanica kod pacijentica s endometriozom bila je statistički značajno veća nego u skupini kontrolnih ispitanica.

Nakon kratke uporabe kombiniranih oralnhm kontraceptiva od 30 dana, ova razlika nije više registrirana.

Sukladno ranijim istraživanjima istog tima znanstvenika, stupanj apoptoze u pacijentica s endometriozom bio je statistički značajno niži nego u skupini kontrolnih pacijentica.

Ova razlika također se u potpunosti gubila nakon jednomjesečne uporabe kombiniranih oralnih kontraceptiva, što je bilo praćeno redukcijom ekspresije Bcl-2 gena i a rastom ekspresije Bax gena koji su odgovorni upravo za staničnu apoptozu.

Novije publikacije također potvrđuju inhibitorni učinak progesterona na proliferaciju endometrija i ukazuju na postojanje stimulirajućeg utjecaja na apoptoze ovog tkiva.

Argentinski znanstvenici planiraju daljnja istraživanja povezanosti kombinirane oralne kontracepcije i gena odgovornih za staničnu apoptozu.


Fertil Steril 2002; 77:1141-1147

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve