Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.

Obostrano uklanjanje jajnika za vrijeme histerektomije zbog benigne bolesti u premenopauzi može biti povezano s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i mortaliteta u usporedbi s očuvanjem jajnika, pokazuje novo istraživanje. "Žene treba obavijestiti prilikom donošenja odluke o najnovijim dokazima," rekao je doktor Richard J. Lilford s Warwick Medical School, University of Warwick, u Coventry, UK. "Očekujem da će se udio žena koje će htjeti obostrano uklanjanje jajnika drastično smanjiti". 

U studiji Nurses 'Health Study / NHS, je bilateralno odstranjenje jajnika smanjilo rizik od raka jajnika, dok je očuvanje jajnika bila povezano sa smanjenjem mortaliteta svih uzroka i mortalitetom zbog koronarne bolesti srca, kao i sa smanjenjem rizika mortaliteta od svih vrsta raka. Dr. Lilford i kolege su koristili povezane engleske nacionalne baze podataka da istraže moguću vezu između uklanjanja kompletnog tkiva jajnika i važnih zdravstvenih ishoda. 

Njihovo istraživanje je uključilo više od 113,000 žena koji su bile na histerektomiji. Kod 67% žena je preostao barem jedan jajnik (grupa s očuvanim jajnikom) i kod 33% su bila uklonjena oba jajnika, napisali su u on-line izvješću objavljenom u British Medical Journal

Žene u skupini s očuvanim jajnikom su imale značajno niže stope ishemijskih bolesti srca i hospitalizacija s bilo kojom dijagnozom raka tijekom praćenja u prosjeku 6.2 godine. 

Dijagnoza raka dojke je bila nešto češća kod grupe s očuvanim jajnikom, ali su bile niže stope za rak pluća, mjehura, debelog crijeva i ostale karcinome. Mortalitet svih uzroka je bio niži kod očuvanja jajnika (0,60% vs. 1,01%, p <0,001), s razlikom od jedne smrti kod oko 240 operacija u više od 10 godina; razlika je bila veća kad su isključeni iz analize smrtni slučajevi od raka jajnika. 

Povezanost između obostranog odstranjenja jajnika i srčanih bolesti

Stopa mortaliteta od srčanih bolesti i raka je otprilike prepolovljena kod grupe s očuvanim jajnicima. Stopa pokušaja samoubojstava je bio iznenađujuće visoka (oko 2%), ali se nije razlikovala među skupinama, kažu istraživači. 

"Iako uklanjanje oba jajnika štiti od razvoja karcinoma jajnika, premenopauzalne žene treba upozoriti da postoji povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti i drugih (veća učestalost) raka i visokog ukupnog mortaliteta", zaključili su. 

"Medicinske intervencije često imaju suptilne učinke koji se ne mogu uvijek predvidjeti iz teorije", rekao je dr Lilford.


 

IZVOR: http://bit.ly/2lps2aX

BMJ 2017.

Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve