Datum zadnje izmjene: 12. 01. 2020.

Histerektomija, kod liječenja benignih stanja kao što su fibroidi, menometroragija i hiperplazija endometrija, jedna je od najčešćih ginekoloških operacija. Može se napraviti vaginalnim ili abdominalnim putem / laparotomija ili laparoskopija. Za vrijeme operacije, drugi organi zdjelice (jajovodi, jajnici) mogu se pregledati i ukloniti, ako je indicirano. Nezdravi jajovodi, pogođeni prethodnim salpingitisom, obično se uklanjaju.

Tijekom godina, vrti se pitanje što učiniti sa zdravim jajovodima u vrijeme histerektomije zbog benigne indikacije.

Što je loša strana bilateralne salpingektomije u vrijeme histerektomije?

Ishodi bilateralne salpingektomije

Nedavna studija [1] procijenila je učestalost simptoma menopauze i kirurških komplikacija nakon bilateralne salpingektomije u vrijeme histerektomije.

Ova retrospektivna kohortna studija obuhvatila je 4,906 žena koje su bile podvrgnute abdominalnoj ili laparoskopskoj histerektomiji između 2013. i 2016. godine, s postoperativnim praćenjem tijekom godinu dana. Identificirani su novi simptomi menopauze i postoperativne komplikacije. Bilateralna salpingektomija provedena je u 37.8% histerektomija napravljenih u 2016. godini.

Žene koje su odabrale da im se uklone jajovodi bile su nešto starije i imale su veći paritet. Boravak u bolnici bio je duži za 0,1 dan nakon bilateralne salpingektomije, što je statistički značajna razlika.

Nakon 1 godine praćenja, manje komplikacije bile su češće u žena kojima su uklonjeni jajovodi. Stope simptoma menopauze bile su slične između dviju skupina prije, ali ne i nakon operacije. Godinu dana poslije operacije, simptomi menopauze bili su češći u skupini histerektomije + bilateralne salpingektomije u usporedbi s grupom koja je samo histerektomirana. Početak simptoma bio je ovisan o dobi i rizik je bio značajno povećan kod žena u dobi od 44. do 49. godine.

Zaključak studije bio je da žene koje su imale bilateralnu salpingektomiju u vrijeme histerektomije imaju veći rizik za manje kirurške komplikacije i simptome menopauze nakon operacije.

Oportunistička salpingektomija tijekom histerektomije

Stanovište

Rak jajnika je 8. najčešći rak kod žena, s doživotnim rizikom od 1,3%. [2] Srednja dob dijagnoze je 63 godine. [2] Rani karcinom rijetko je povezan sa specifičnim simptomima i nema testova probira s dobrom prediktivnom vrijednošću. Stoga se većina karcinoma dijagnosticira u uznapredovalom stadiju, kada liječenje ima slabu djelotvornost.

Poznati rizici za rak jajnika uključuju reproduktivne i genetske čimbenike. Pokazalo se da bilateralna ooforektomija nakon završetka rađanja u visokorizičnim slučajevima značajno smanjuje rizik od raka jajnika, ali se uklanja i endokrina aktivnost jajnika.

Smatra se da neki epitelni karcinomi, osobito serozni karcinom jajnika, potječu iz fimbrijalnog dijela jajovoda. Predloženo je i pokazano da sama salpingektomija može smanjiti rizik od raka jajnika. Međutim, salpingektomija može utjecati na funkciju jajnika zbog kompromitiranog protoka krvi i ishemijskog oštećenja.

Postoperativna funkcija jajnika može se procijeniti hormonskim markerima, anti-Müllerov hormon (AMH ) i folikul-stimulirajući hormon (FSH), ali do sada nije pokazan nikakav negativan utjecaj. [6] Međutim, poslijeoperacijska aktivnost jajnika može se procijeniti pojavom simptoma povezanih sa smanjenom hormonalnom aktivnošću. Ova studija je pokazala da su žene kojima su uklonjeni jajovodi u vrijeme histerektomije, češće razvile simptome menopauze što ukazuje na disfunkciju jajnika. To je osobito izraženo kod žena u perimenopauzi (44.-49. godina), kada je vjerojatno da će ovarijska rezerva biti niska.

Još nije utvrđeno je li ukupna korist od smanjenja rizika za rijetki rak povezan s visokom smrtnošću veća od rizika ubrzanja promjena u menopauzi koje utječu na zdravlje i kvalitetu života. Analiza troškova i koristi može dodatno utjecati na  ove odluke. Za sada, žene kojima je potrebna histerektomija trebaju biti upozorene na koristi i rizike oportunističke salpingektomije. Individualni rizik od raka jajnika treba procijeniti i uzeti u obzir prilikom davanja preporuka.

 

Reference

  1. Collins E, Strandell A, Granasen G, Idahl A. Menopausal symptoms and surgical complications after opportunistic bilateral salpingectomy, a register-based cohort study. Am J Obstet Gynecol. 2019;220:85.e1-10
  2. Noone AM, Howlader N, Krapcho M, et al. (eds). SEER Cancer Statistics Review, 1975-2015, National Cancer Institute. Bethesda, MD
  3. Nezhat FR, Martinelli VT. Opportunistic salpingectomy: an appropriate procedure during all pelvic surgeries. Am J Obstet Gynecol. 2019;220:10-11. 
  4. Hanna L, Adams M. Prevention of ovarian cancer. Best Pract Res Clin Obstet Gynecol. 2006;20:339-362. 
  5. Hanley GE, McAlpine JN, Kwon JS, Mitchell G. Opportunistic salpingectomy for ovarian cancer prevention. Gynecol Oncol Res Pract. 2015;2:5. 
  6. Van Lieshout LAM, Pijlman B, Vos MC, et al. Opportunistic salpingectomy in women undergoing hysterectomy: Results from the HYSTUB randomised controlled trial. Maturitas. 2018;107:1-6. 

 

 

Dr. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve