Datum zadnje izmjene: 11. 01. 2020.

Žene s multiplom sklerozom (MS) mogu imati djecu, dojiti i nastaviti liječenje koje modificira bolest (DMT) bez povećanog rizika od relapsa tijekom postporođajnog razdoblja, prema novoj velikoj studiji.

"Ovo je prva studija koja pokazuje da većina žena kojima je dijagnosticirana multipla skleroza danas a koje žele djecu, ne mora se bojati povećanog rizika od recidiva nakon poroda", rekla je dr. Annette Langer-Gould, iz Kaiser Permanente Southern California u Pasadeni. 

Ovo otkriće, iz velike skupine žena s multiplom sklerozom, u suprotnosti je sa značajnom studijom provedenom prije više od 20 godina koja je otkrila povećani rizik od relapsa nakon porođaja u usporedbi s rizikom prije trudnoće, istaknula je. Ta je studija prethodila DMT-u i rutinskom ranom MRI skeniranju u dijagnozi multiple skleroze. 

"Na temelju ove stare studije, savjetovali smo naše pacijentice u posljednjih 20 godina da bi dijete moglo povećati rizik od recidiva. Ovaj strah od ranog relapsa nakon poroda doveo je do toga da neke žene uopće ne žele imati djecu ili da se odreknu dojenja kako bi ponovno uzimale lijekove protiv multiple skleroze", rekao je Langer-Gould.

Vremena su se promijenila

Istraživački tim je pregledao podatke o 466 trudnoća među 375 žena s multiplom sklerozom od 2008. do 2016. Više od jedne trećine (38%) žena nije imalo nikakav tretman u godini prije trudnoće. Tijekom trudnoće, 14,6% imalo je klinički izolirani sindrom, prvu kliničku epizodu multiple skleroze. 

"Tijekom posljednjih 20 godina, u dijagnostičke kriterije uvrstili smo MRI nalaze, čime smo dijagnosticirali više osoba s blažim oblicima MS-a koje bi u prošlosti bili neprepoznati. To se lijepo odražava u našoj studiji u kojoj je većina žena imala blaže oblike MS-a nego u prethodnoj studiji “, rekao je Langer-Gould. 

Tijekom trudnoće, 8,4% žena imalo je relaps. U prvoj godini nakon poroda, 26,4% imalo je relaps bolesti. Godišnja stopa relapsa smanjila se s 0,39 prije trudnoće na 0,07 do 0,14 (P <0,0001) tijekom trudnoće, a aktivnost bolesti nije rasla u postporođajnom razdoblju. Godišnja stopa relapsa je nešto snižena u prva 3 mjeseca nakon porođaja, a vraća se na stope prije trudnoće 4 do 6 mjeseci nakon porođaja, ističu znanstvenici u svom sažetku. 

U godini nakon porođaja, 87% žena je dojilo, 35% isključivo je dojilo, a 41,2% je nastavilo s DMT-om.

 

Multipla skleroza se ne pogoršava poslije porođaja

Isključivo dojenje u trajanju od najmanje 2 mjeseca bilo je povezano sa smanjenim rizikom od relapsa nakon porođaja. Žene koje su dopunjavale majčino mlijeko formulom u prva 2 mjeseca nakon porođaja imale su jednaku vjerojatnost da će imati recidiv kao i one koje nisu dojile. Više od četvrtine (27,5%) žena koje su isključivo dojile nastavilo je s DMT-om tijekom dojenja, najčešće interferon-beta i glatiramer acetat. Nastavak primjene ovih lijekova nije utjecao na rizik od recidiva. 

Ova studija pruža "rigoroznije podatke da nastavak skromno učinkovitog liječenja MS-a ne smanjuje rizik od postpartalnih relapsa", rekao je Langer-Gould. 

Ograničenje studije je podatak da je nekoliko žena liječeno natalizumabom ili fingolimodom prije trudnoće. Žene koje uzimaju te lijekove imaju tendenciju da imaju veću invalidnost, tako da se istraživanje ne bavi potencijalnim rizikom prestanka uzimanja tih lijekova kako bi zatrudnile ili koristi od dojenja u ovoj populaciji, ističu znanstvenici. Buduće studije trebale bi proučiti ovu podskupinu žena kod kojih su zabilježeni ozbiljni recidivi vezani uz prekid terapije tijekom trudnoće.

 

Godišnja skupština Američke akademije za neurologiju (AAN) 2019. godine.

 


 

Dr. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve