Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Stopa bilateralne salpingektomije s očuvanjem jajnika u 2012. godini je bila niska kod žena koje su imale histerektomiju zbog benigne indikacije, ali i inače s niskim rizikom za rak jajnika, pokazuju rezultati novog istraživanja objavljenog u veljači u "Obstetrics & Gynecology".

"Pokazali smo izraženo odstupanje od prakse profilaktičke salpingektomije među bolnicama. Stopa bilateralne salpingektomije s očuvanjem jajnika je u rasponu od 0% do 72,2% u 744 bolnica diljem zemlje", napisali su Dr.Xiao Xu i Dr.Vrunda Bhavsar Desai iz "Yale School of Medicine" u New Havenu, Connecticut.

"Takve varijante se ne mogu pripisati razlici kod pacijentica, a i njihovom zdravstvenom stanju, jer smo uspoređivali žene bez čimbenika rizika za rak jajnika ili naknadnih operacija jajnika," napisali su.

Većina (86,6%) od 641,000 histerektomija provedenih u SAD-u 2011.g. su bile usljed benignih indikacija, a mnoge su istovremeno uključile uklanjanje jajnika radi prevencije raka jajnika, zaključili su.

Uklanjanjem jajnika se, međutim, aktivira menopauza koja zauzvrat može biti povezana s problemima seksualnih funkcija, kao i kardiovaskularnim i kognitivnim komplikacijama te problemima s kostima.

Američko društvo opstetričara i ginekologa – ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists) je u smjernicama iz 2015. godine preporučilo bilateralnu salpingektomiju s očuvanjem jajnika umjesto bilateralne salpingoovariektomije (BSO) za prevenciju raka jajnika.

Smjernice navode da aktualni dokazi o razvoju raka jajnika ukazuju na to da se rak pojavljuje na jajovodima i endometriju, a ne u samim jajnicima.

"Podvezivanje jajovoda ima zaštitni učinak posebno protiv endometrioidnih i karcinoma jajnika svijetlih stanica, što podržava teoriju da ti tumori mogu nastati iz stanica endometrija kod retrogradne menstruacije. Izvodeći salpingektomiju, kada se tijekom operacije uklone jajovodi, osim primarnog kirurškog zahvata (npr. histerektomije), rizik od raka jajnika se dodatno smanjuje", navode smjernice.

Da bi se uspostavila osnova bolničke prakse u vezi s bilateralnom salpingektomijom s očuvanjem jajnika, bile su izdane smjernice ACOG-a. Dr Xu i Dr. Desai su se pozvali na podatke iz "National Inpatient Sample" studije iz 2012. godine, koja je obuhvatila žene hospitalizirane zbog benigne, neopstetričke histerektomije. Iz svoje analize su isključili sve pacijentice s rizkom za rak jajnika ili koje su naknadno operirale jajnike.

Izdvojili su 20,635 žena s niskim rizikom za rak jajnika od 63,306 žena hospitaliziranih za histerektomiju. Samo 5,9% od tih žena su imale bilateralnu salpingektomiju s očuvanjem jajnika, dok su 25,1% imale bilateralnu salpingoovariektomiju ili uklanjanje preostalog jajnika i jajovoda.

U multivarijatnoj regresijskoj kontrolnoj analizi po tipu bolnice, mjestu (urbano vs ruralno), privatne vs javne, te regiji, istraživači su otkrili da su bolnice imale manju vjerojatnost da će obavljanje postupaka očuvanja jajnika kod bolesnice s niskim rizikim biti kod onih na jugu vs sjeveroistoku i kod onih s višim udjelima bijelih pacijentica.

Čimbenici povezani s većom vjerojatnošću da će pacijentice niskog rizika imati operacije s očuvanjem jajnika su bili povezani s veličinom institucije i s bolnicama u kojima su laparoskopije bile u visokom udjelu.

Nije bilo značajnog učinka indikacije za histerektomiju na odluku operatera za obavljanje salpingektomije sa ili bez očuvanja jajnika.

 

Obstet Gynecol. 2016;127:297-305.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve