Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.


Trudnice koje uzimaju više ugljikohidrata i masne hrane ne moraju nužno roditi teže bebe ali postoji vjerojatnost da imaju djecu s više masnog tkiva, navode američki znanstvenici. Konkretno, žene koje su jele puno zasićenih masti su imale djecu s više masnog tkiva bez obzira na težinu prije trudnoće, pokazala je studija. Rezultati upućuju na to da ukupan iznos kalorija koji se unosi ima veći utjecaj na djetetovu težinu od samog izvora kalorija, izjavila je glavni autor studije Tessa Crume iz "University of Colorado Denver Anschutz Medical Center". U isto vrijeme, "otkrili smo da je unos zasićenih masti bio povezan s masnim tkivom pri rođenju", dodala je Crume.

Za procjenu veze između prehrane majki i tjelesnog sastava beba su Crume i kolege proučavali 1,040 parova majki i beba. Istraživači su povremeno tijekom trudnoće tražili žene da se prisjete svih namirnica koje su pojele tijekom prethodnih 24 sata. Istraživački tim je također prikupljao podatke o dužini, težini i opsegu glave beba pri porodu, kao i o sastavu tjelesne masti. Polovica žena u studiji je unosila 2,025 kalorija dnevno, a polovica više od toga.

Polovica žena je dobivalo otprilike 32 posto svojih kalorija iz masti, 15 posto iz proteina i 48 posto iz ugljikohidrata, izvijestili su istraživači u časopisu "American Journal of Obstetrics and Gynecology". Razlike u udjelima tih hranjivih tvari u ženskoj prehrani nisu bile povezane s razlikama u porođajnoj težini beba, pokazala je studija. No, znanstvenici su uvidjeli razlike u masnom tkivu beba na temelju onoga što su njihove majke jele. Svako povećanje zasićenih masnoća od 100 kalorija na dan u prehrani majki je bilo povezano s otprilike povećanjem od 11 grama mase masnoga tkiva kod njihovih beba. Isto tako, svako povećanje nezasićenih masti od 100 kalorija je bilo povezano s oko 6 grama povećanjem masnog tkiva kod dojenčadi.

Svako povećanje ugljikohidrata od 100 kalorija je bilo povezano s otprilike 3 dodatna grama masnog tkiva kod dojenčadi, otkrilo je istraživanje. Studija ne može dokazati da prehrana majke zaista utječe na sastav tijela kod beba, zaključili su. Uz to su se znanstvenici morali osloniti na pamćenje žena što su jele u pojedinim razdobljima tijekom trudnoće. Bez obzira na to, rezultati ukazuju na to da bi se žene trebale usredotočiti na ukupan broj kalorija koje uzimaju tijekom trudnoće sve dokle jedu relativno uravnoteženu prehranu, rekla je Dr. Emily Oken, sa Sveučilištu Harvard, koja nije bila uključena u studiju.

Žene bi trebale biti posebno svjesne da trudnoća nije vrijeme da doslovno jedu za dvoje, dodala je Oken. Samo nekoliko stotina dodatnih kalorija dnevno može biti previše. "Učimo da je zdrava prehrana u ranoj trudnoći posebno važna – nije potrebno dobiti više od nekoliko stotina grama u prvom tromjesečju", izjavila je Oken. "Žene trebaju težiti tome da dobiju preporučenu tjelesnu težinu nastavljajući redovito vježbati i koristeći zdravu prehranu - izbjegavanjem 'praznih' kalorija, kao što su one u slatkim napitcima, slatkišima i kolačima."

 

IZVOR: http://bit.ly/29GJEXS
Am J Obstet Gynecol 2016.


 
  Novosti - Sve