Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Promjena partnera u razdoblju između prva dva porođaja povezana je s dvostruko većim rizikom prijevremenog porođaja.

Premda je točan razlog ovim rezultatima nejasan, promjena partnera vjerojatno nije izravni uzrok prijevremenog porođaja, objavljuju norveški istraživači u znanstvenom časopisu British Medical Journal.

Više od toga, smatraju znanstvenici, za porast učestalosti komplikacija tijekom trudnoće i porođaja okrivljuju se obrasci ponašanja povezani s drugim čimbenicima životnog stila ili socijalnim čimbenicima, kao što je pušenje.

Znanstvenici s norveškog Sveučilišta za znanost i tehnologiju u Trondheimu, te Sveučilišta u Bergenu, uspoređivali su ishod trudnoće 31.683 žene koje su promijenile partnera između dva porođaja s ishodom trudnoće kod 456.458 žena koje su zadržale istog partnera u obje trudnoće.

Sukladno s porastom rizika prijevremenog porođaja, žene koje su promijenile partnera imale su dva i pol puta viši rizik porođaja bebe niske porođajne težine. Uz to, s promjenom partnera je rastao i rizik smrtnosti djeteta za 1,8 puta.

S izuzetkom povećane smrtnosti djeteta, žene s visokom naobrazbom izgleda da su osobito osjetljive na pojavu komplikacija u trudnoći i porođaju, a u svezi promjene partnera.

Tako je u skupini visoko obrazovanih žena, promjena partnera povezana s četverostrukim rizikom porođaja bebe niske porođajne težine, dok je ovaj rizik "tek" dvostruko povišen kod žena s niskim stupnjem obrazovanja i promjenom partnera.

U odnosu na prvi porođaj, rizik opisanih komplikacija tek je neznatno rastao u žena koje su partnera promijenile kasnije, napominju istraživači.

"Razdoblje našeg promatranja obuhvaća više nego 30 godina, te pokazuje kako je rađanje djece s različitim partnerima sve učestalije," navode autori. Više od toga, ova studija upućuje na to kako su obrasci ponašanja povezani s brojnim nepovoljnim situacijama i komplikacijama tijekom trudnoće.

 

BMJ 2003;327:1138-1141.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve