Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.


Spontani prijevremeni porođaj češći je u jednoplodnim trudnoćama začetim u postupcima in vitro oplodnje i intracitoplazmatske injekcije spermija (IVF / ICSI) u usporedbi s onima koje su prirodno začele, prema meta-analizi.

"Učinkoviti probir za spontani prijevremeni porođaj može se provesti transvaginalnim mjerenjem duljine cerviksa sredinom trudnoće. Ovaj probir treba primijeniti na IVF / ICSI trudnoću s posebnom pažnjom ", izjavio je dr. Paolo Cavoretto iz IRCCS Bolnice San Raffaele u Milanu, Italija, jedan od autora studije.

"U slučaju kratkog cerviksa je potrebno primjenjivati opcije medicinskih i / ili kirurških zahvata, kao što je liječenje progesteronima i cervikalna serklaža", rekao je.

Već je poznato da je spontani prijevremeni porođaj češći kod beba nakon IVF postupka; studije rađene s IVF / ICSI trudnoćama nisu našle razliku između spontanog i izazvanog prijevremenog poroda, napominju u svom internetskom izvještaju objavljenom u nanstvenom časopisu "Ultrazvuku u opstetriciji i ginekologiji", naveli su dr. Cavoretto i njegovi kolege.

Analiza je obuhvatila 15 studija, objavljenih od 1992. do 2016. godine, uključujući 61.677 rođenih.

Spontani prijevremeni porođaj prije 37 tjedana trudnoće dogodio se u 10,1% trudnoća začetih IVF / ICSI i 5,5% prirodnih koncepcija što čini 75% veću vjerojatnost. Do spontanog prijevremenog porođaja prije 34 tjedna trudnoće došlo je u 3,6% IVF / ICSI grupe i 2,1% prirodno začetih trudnoća, što znači 78% veći porast rizika prijevremenog porođaja nakon IVF postupka.

"Razlozi koji objašnjavaju ove nove rezultate još trebaju biti otkriveni", rekao je dr. Cavoretto. "Imamo neke hipoteze, posebice da placentalna disfunkcija može poticati spontani prijevremeni porođaj u tim trudnoćama".

"Sljedeći koraci u našem istraživanju su definirani", dodao je, "prvo ćemo istražiti ostale komponente prijevremenog porođaja u trudnoći s IVF-om: indicirani ili jatrogeni porođaj. Paralelno moramo duboko proučiti uzroke spontanog prijevremenog poroda u tim trudnoćama, analizirajući od laboratorija do pacijenata. "

"Važno je da istraživači uče kako razlikovati i opisati etiologiju prijevremenog porođaja u svakoj istraživačkoj studiji, kako bi se olakšala sekundarna analiza i razumijevanje prijevremenih porodničkih mehanizama u ovom osebujnom podskupu trudnoća kao i u prirodno začetim trudnoćama", izjavio je Cavoretto.

 

IZVOR: http://bit.ly/2nhgHfr
Ultrasound Obstet Gynecol 2017.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni

  Novosti - Sve