Datum zadnje izmjene: 21. 01. 2020.


Po novim istraživanjima, djeca čiji su roditelji rođaci imaju rizik veći od dvostrukog da se rode s prirođenim anomalijama iako je ukupna stopa takvih anomalija i dalje rijetka.

Opsežna studija u Velikoj Britaniji, rađena u velikoj pakistanskoj zajednici gdje su brakovi unutar srodstva relativno česti, je pokazala da je više od 30% djece pakistanskog porijekla koje imaju prirođene mane iz brakova roditelja koji su u srodstvu.

Istraživači kažu da su rezultati veoma važan dokaz za edukaciju populacije koja prihvaća brakove unutar srodstva – Amiše, Kurde, Rome i ostale zatvorene zajednice – da razmisle o potencijalnim štetnim posljedicama za zdravlje djece.
Stručnjaci procjenjuju da ima više od bilion ljudi širom svijeta koji žive u zajednicama gdje su krvno-srodni brakovi normalan kulturološki fenomen.

"Dok krvno-srodni brak povećava rizik za prirođene anomalije od 3 % do 6%, apsolutni rizik je još uvijek mali", kaže Dr. Eamonn Sheridan (profesor kliničke genetike, University of Leeds) koji je vodio studiju i predstavio je na skupu u Londonu.

Dodaje da to još uvijek znači da roditelji iz krvno-srodnih brakova i dalje imaju mogućnost da u 96% slučajeva imaju djecu bez prirođenih anomalija. „Važno je nadodati da se kod najvećeg broja krvno-srodnih brakova rađaju zdrava djeca.“
Studija "Born in Bradford" ili BiB, koja je izdana u britanskom časopisu Lancet, je najopsežnija studija do sada o takvoj tematici. Uključuje više od 11,300 beba rođenih u Bradfordu od 2007.-2011.g.

Istraživači su našli da je ukupna stopa prirođenih anomalija u BiB studiji – koja uključuje pretežno bijele britanske i pakistanske majke ali u manjoj mjeri i druge etničke skupine – bila oko 3% što je skoro duplo od nacionalne stope koja je oko 1,7%.

Unutar pakistanske grupe su našli da je 77% djece s prirođenim anomalijama rođeno u krvno-srodnom braku.

"To su sve djeca koja su rođena s ozbiljnim problemima i takva situacija donosi patnju i bol cijeloj obitelji", kaže on.

"Mnogi od tih problema se mogu spriječiti i nadamo se da će naša studija doprinijeti u prevenciji takvih situacija u budućnosti."

Dr. Hamish Spencer (zoolog, New Zealand's University of Otago), koji je istraživao krvno-srodne brakove, navodi da su rezultati studije jako važni jer postoje značajni javnozdravstveni problemi u mjestima gdje su prirođene anomalije učestale.

"Mora se podići svijest u ljudima o mogućim posljedicama krvno-srodnih brakova ali na kulturno prihvatljiv način", komentira u svom e-mailu.

 

 

Lancet 2013. (http://bit.ly/1cVQxNZ)
:: Dubravka Dedeić,dr.med. :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve