Datum zadnje izmjene: 02. 02. 2020.

Nedavna istraživanja koja ukazuju na sposobnost vezivanja insekticida DDT i njegovog metabolita DDE na androgenski receptor i blokiranje aktivnosti androgenskog receptora, potaknula su američke znanstvenike na ispitivanje utjecaja DDT na nastanak urogenitalnih anomalija u muških fetusa u humanim trudnoćama.

Premda je danas razina DDT u serumu američkih građana daleko niža nego u prošlom stoljeću, još uvijek gotovo svaki američki građanin ima detektabilnu razinu DDT u serumu.

Iz istog razloga ispitivana je populacija trudnica iz 1959. - 1966. godine čiji su uzorci krvi pohranjeni u okviru SAD birth cohort study (Collaborative Perinatal Project).

Pretpostavljene anomalije su obuhvaćale kriptorhizam (zaostajanje u spuštanju testisa iz trbušne šupljine u mošnje), hipospadiju (nepravilan položaj izvodnog kanala mokraćnog mjehuru na penisu) i politeliju (povećani broj bradavica dojke).

Pažljivim studiranjem dobivenih rezultata ustanovljena su 2 praga koncentracije DDE: 21.4 ug/l i 85.6 ug/l.

Trudnice kod kojih je razina DDE bila jednaka ili veća od 85.6 ug/l imale su 30% veći rizik za razvitak kriptorhizma, 20% povećani rizik za nastanak hipospadije i 90% veći rizik za nastanak politelije u muških potomaka,u odnosu na trudnice s niskom razinom DDE (< 21.4 ug/l).

DDT i njegovi razgradni produkti su poznati kao kemikalije s priznatim hormonskim djelovanjem, koje je slično djelovanju ženskog spolnog hormona estrogena.

Razgradni produkt DDT - DDE, osim estrogenskog djelovanja posjeduje i antiandrogensko djelovanje - djelovanje suprotno muškom spolnom hormonu testosteronu.

Visoke koncentracije DDT i DDE ne samo u eksperimentima na životinjama, vec očigledno i u ispitivanjima humanih trudnoća dovode ne samo do feminizacije muških potomaka, nego i do nastanka smetnji u razvitku seksualnih organa i odlika.


Am J Epidemiol 2002; Vol 155 (4): 313-322

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve