Datum zadnje izmjene: 02. 02. 2020.

Jeste li ikada pomislili kako rast vaše bebe tijekom trudnoće, odnosno težina bebe na porodu mogu imati ikakvu vezu s njenim ženidbenim statusom ili duljinom života? Na ove interesantne odnose upućuju dvije studije objavljene u uglednom engleskom časopisu British Medical Journal - BMJ.

Prvi rad uopće na ovu temu objavljen je prošle godine u ožujku. Grupa vodećih epidemiologa iz Engleske, Finske i Australije istraživala je utjecaj prenatalnog rasta na ženidbeni status. Razlog za ovu studiju bio je zapravo opažena činjenica kako neoženjeni muškarci obolijevaju češće od kardiovaskularnih bolesti i time imaju kraći životni vijek od oženjenih muškaraca.

Sasvim neovisno o ovim vezama, opaženo je kako bebe niske porođajne težine češće obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti, te je postavljeno pitanje može li postojati veza i između niske porođajne težine i ženidbenog statusa?

Ispitivanjem porođajne težine oko 3.500 muškaraca rođenih u Helsinkiju između 1924 - 1933. godine, kao i 1.600 muškaraca rođenih u Herthfordshire u Engleskoj u razdoblju između 1920 - 1930. godine nađena je statistički značajna povezanost između porođajne težine i ženidbenog statusa: niska porođajna težina povezana je s manjom učestalošću sklapanja braka.

Tako je za Fince ustanovljeno da je učestalost sklapanja brakova rasla 42% sa svakim kilogramom tjelesne mase bebe na porodu, dok je kod Engleza ova cifra bila i nešto veća. Šansa da se jedan Englez oženi rasla je čak 51% sa svakim kilogramom tjelesne mase na porodu.

Na ovaj rad osvrću se i potkrepljuju ga znanstvenici iz Stockholma u najnovijem broju BMJ. Šveđani su pratili generaciju rođenih između 1915. - 1929. godine, a kompletni podaci su obuhvaćali preko 5.500 muškaraca i oko 5.200 žena. Porođajna težina i u ovoj studiji izvrsno korelira s ženidbenim statusom - ali samo kod muškaraca: muške bebe niske porođajne težine su i ovdje 51% više ostajale u kasnijem životu samci za razliku od beba veće porođajne težine. Pri tome je smrtnost neoženjenih muškaraca niske porođajne težine bila ukupno 60% veća od smrtnosti oženjenih muškaraca.

Osobito je smrtnost od moždanog udara bila veća u neoženjenih muškaraca niske porođajne težine - gotovo tri puta veća u odnosu na oženjene muškarce!

Tako i ova istraživanja potvrđuju utjecaj fetalnog rasta na kasniji ženidbeni status, ali i duljinu životnog vijeka.

Biološki i socijalni faktori koji utječu na oba ova procesa ne mogu pak objasniti zbog čega neoženjeni muškarci imaju veću stopu smrtnosti.
 

BMJ 2002 Feb; 324 (7334): 398
BMJ 2001 March, 322 (7289): 771

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve