Datum zadnje izmjene: 23. 01. 2020.


Žene koje puše mogu ući u menopauzu oko godinu dana ranije nego žene koje ne puše, kaže se u novoj meta-analizi znanstvenika sa Sveučilišta u Hong Kongu. Autori navode da "žene trebaju biti svjesne utjecaja pušenja na njihovo zdravlje, kao i svih ostalih poznatih rizika koje pušenje ima".

Studije izvješćuje o prikupljenim podacima oko 6000 žena u SAD, Poljskoj, Turskoj i Iranu i pokazuje da kod nepušačica menopauza nastupi prosječno između 46. i 51. godine, a kod pušačica između 43. i 50. godine.

Autori su također analizirali podatke pet drugih istraživanja s oko 43.000 žena. Općenito je prihvaćeno da je rana menopauza povezana s velikim brojem i povećanim rizikom postmenopauzalnih zdravstvenih problema, kao što su osteoporoza, srčano-žilne bolesti, dijabetes melitus, pretilost, Alzheimerova bolest i druge.

Misli se, dodao je, da rana menopauza blago povećava rizik smrti u godinama koje slijede.
Dr. Jennie Kline, epidemiologinja sa Sveučilišta Kolumbija, navodi da postoje dvije teorije koje govore o tome zašto pušenje dovodi do rane menopauze.

Pušenje može imati utjecaj na način kako tijelo stvara estrogene i kako ih metabolizira. S druge strane, neki istraživači misle da sastojci cigaretnog dima mogu ubiti jajašaca. Autorski tim aktualnog istraživanja nije imao podatke koliko dugo su žene pušile ili koliko svakodnevno, tako da se nije moglo procijeniti koliko je svaki od tih čimbenika utjecao na menopauzu. Alkohol, težina i činjenica jesu li žene rađale ili ne, također može imati ulogu u nastupu menopauze.

Druga mogućnost je da isti faktori koji utječu na dob menopauze možda određuju hoće li žena moći zatrudnjeti u kasnim tridesetim godinama i hoće li imati problema s neplodnošću.

Zaključak obuhvaća napomenu da "još uvijek postoje bolji razlozi da se prestane pušiti, nego što je to briga o menopauzi."

 

New York, Reuters Health, listopad 2011.


Đurđa Žigmundovac Klaić, dr.med:: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve