Datum zadnje izmjene: 11. 01. 2020.

Epidemiološki podaci jasno pokazuju da je incidencija raka prostate na prostoru Sjeverne Amerike viša za faktor 50 u odnosu na životni prostor Azije, a od najvećeg značaja za ovakvu raspodjelu su prije svega prehrambene navike. 

Postotni udio balastnih tvari u prehrani prosječnog Amerikanca iznosi oko 35% u usporedbi s prosječnim stanovnikom Azije, u kojega iznosi oko 80%. Unos nepovoljnih masnoća je u SAD-u četiri puta viši nego u Aziji. 

Podaci govore da daleko manji broj Japanaca umire od raka prostate u usporedbi sa stanovnicima zapadnih industrijskih zemalja, iako jednako često imaju latentne male i neinfiltrirajuće tumore prostate. 

U finskoj studiji je uspoređivana razina izoflavonoida u krvi Japanaca i Finaca. Pri tome je nađeno 110 puta više izoflavonoida u krvi Japanaca. Budući da su stanice raka prostate hormonski ovisne i osjetljive na estrogen, visoka razina fitoestrogena u krviJjapanaca mogla bi objasniti njihovu nisku stopu umiranja od raka prostate. 

Prevencija raka prostate je moguća povećanim unosom izoflavona i lignana u prehrani, otuda fitoestrogeni imaju posebno mjesto u priči o  karcinomu prostate. Osim sojinih fitoestrogena, u prvoj liniji izoflavona, i raženi lignani su u stanju blokirati rast tumorskih stanica raka prostate. Pri tome su u blokiranju proliferacije mikrokarcinoma osobito značajni enterolaktani, razgradni produkti lignana.

 

Urology 2001; 57 (4 Suppl 1): 46-51

 

Dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve