Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.


Sojini izoflavoni u hrani ili dodatcima, kao i neki biljni lijekovi mogu pomoći u smanjenju intenziteta menopauzalnih simptoma poput valunga i vaginalne suhoće, navodi se u preglednom članku u kojem su analizirani rezultati 62 studije.

No, sve vrste komplementarne terapije nemaju jednak učinak.

"Valovi vrućine, noćno znojenje i vaginalna suhoća su vrlo česti simptomi menopauze, koji pogađaju i do 80 posto žena u menopauzi", rekao je prvi autor Dr. Taulant Muka iz Sveučilišnog medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu, Nizozemska. "Mnoge žene u zapadnim zemljama pokušati će utjecati na ove simptome uporabom biljnih ili drugih proizvoda", istaknuo je, ali ovi prirodni proizvodi ne moraju nužno biti korisni i sigurni.

"Naši rezultati jednostavno upućuju na to da neke biljni pripravci, kao što su soja i crvena djetelina, mogu biti korisni u smanjenju simptoma menopauze, ali neki drugi nisu (npr. cimicifuga i kinesko ljekovito bilje)", rekao je Muka.

Istraživači su proučavali podatke iz 62 randomizirana kontrolirana ispitivanja učinka alternativnih terapija na biljnoj bazi na menopauzalne simptome kao što su valovi vrućine, noćno znojenje i vaginalna suhoća. Od navedenih ispitivanja u 36 su proučavani fitoestrogene, u 16 je testirana cimicifuga i u 10 je testirano drugo ljekovito bilje.

Sveukupno, ispitivanjima je bilo obuhvaćeno više od 6,600 žena u dobi od 18 do 75 godina, a praćene su u razdoblju između četiri tjedna i dvije godine.

Uporaba fitoestrogena bila je povezana sa smanjenjem broja valunga tijekom dana i sa slabijim osjećajem vaginalne suhoće, ali nije utjecala na noćno znojenje.

Neke studije su pokazale kako terapija cimicifugom smanjuje ukupne simptome menopauze, ali ne i posebno slabije valunga ili noćno znojenje. Kinesko ljekovito bilje nije bilo povezano sa smanjenjem menopauzalnih simptoma, prema rezultatima objavljenim u znanstvenom časopisu "JAMA".

U ranoj postmenopauzi, hormonska nadomjesna terapija je bila učinkovita terapija za simptome menopauze, rekao je Muka, ali to ne može biti opcija i za žene s povećanim rizikom od raka dojke.

Fitoestrogeni poput onih u soji mogu djelovati poput estrogena u tijelu, rekao je Muka. "To bi moglo objasniti skupno blagotvorno djelovanje na menopauzalne simptome što je zabilježeno kod uporabe fitoestrogena."

Dugoročna učinkovitost i sigurnost ovih biljnih pripravaka, međutim, ostaje nejasna, i "zdrave promjene načina života čine okosnicu za ublažavanje nelagodne vezane za manopauzalne simptome i čuvanje zdravlja na duge staze", rekao je.

Malo je dokaza za dugotrajnu učinkovitost - ili rizike – primjene biljne terapije, jer većina studija je trajala tek 12-16 tjedana, dodao je.


 

SOURCE: http://bit.ly/28LS3vW
JAMA 2016.Dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve