Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.


Iako je samo oko 8 posto trudnica u novom američkom istraživanju potvrdilo da puši cigarete, dvostruko više ih je bilo pozitivno na visoke razine kotinina koji ukazuje na izloženost nikotinu.

"Rezultati našeg istraživanja su veoma zabrinjavajući jer je pušenje tijekom trudnoće jedan od uzroka nepovoljnih ishoda trudnoće koji se može spriječiti. Nepovoljni ishodi u ovom slučaju uključuju prijevremeni porod, mrtvorođenče i dojenačku smrtnost", rekao je glavni autor Dr. Eric S. Hall iz "Perinatal Institute at Cincinnati Children's Hospital Medical Center", Ohio.

"Dakle, važno je da razumijemo veličinu problema kako bi što bolje savjetovali žene da prestanu pušiti tijekom trudnoće", izjavio je. Gotovo je jedna od četiri majke u toj studiji bila pozitivna na neku razinu nikotina, uključujući ponovni pozitivan nalaz kasno u trudnoći, rekao je.

Istraživači su analizirali podatke od 787 žena koje su samostalno prijavile pušenje cigareta tijekom posljednjeg tromjesečja trudnoće i dale urin. Uzorci su ispitani na kotinin koji ukazuje na izloženost nikotinu i na neke druge lijekove, uključujući amfetamin, benzodiazepin, barbiturate, kanabinoide poput marihuane, kokaina, sredstva za opuštanje mišića, opioide trenutnog djelovanja kao što je heroin, dugo-djelujuće opioide koji uključuju buprenorfin, metadon i fenciklidin (PCP).

Prosječna dob trudnica je bila 28 godina. Većina žena je imalo privatno osiguranje, a oko trećine su bile osigurane preko Medicaida, američkog programa osiguranja za obitelji s niskim primanjima.

Iako je samo 67 od 787 žena prijavilo bilo koji način pušenja tijekom zadnjeg tromjesečja, 117 ih je bilo pozitivno na izloženost nikotinu u visokoj razini na temelju njihovih uzoraka urina, prema rezultatima u 'Journal of Perinatology'.

Još je 53 žena bilo pozitivno na izloženost niskim razinama nikotina što bi moglo značiti da su bile pasivno izložene dimu cigareta ili su prestale pušiti nekoliko dana prije analize urina.

Gotovo 10 posto žena je bilo pozitivno na izloženost barem jednoj vrsti droga ili lijekova, često kanabinoida ili opijata, a dva posto je bilo pozitivno na više vrsta droga ili lijekova. Češće su bile osigurane Medicaid osiguranjem od drugih kod pozitivnih testova za bilo koji lijek ili drogu.

"Nikotin je nevjerojatno zarazan i odvikavanje od pušenja je izazov za svakoga", rekao je Dr. Hall. "Odvikavanje može biti teško za trudne majke s dodatnim stresom ili bez odgovarajuće kliničke i socijalne podrške."

U istraživanju koje je napravljeno 2010. godine, 10 posto trudnica je izvijestilo o pušenju cigareta tijekom posljednjeg tromjesečja trudnoće. No, ova procjena je ograničena zbog vjerojatnosti da nisu sve žene priznale da puše, a i nije uključivalo druge izvore izlaganja nikotinu, navode autori.

Žene mogu izbjegavati odgovor o pušenju tijekom trudnoće zbog srama. Također, navodi Hall, načini o ispitivanju o izloženosti mogu biti pogrešni jer ankete obično ne uključuju proizvode s nikotinom kao što su cigarilosi, cigare, bezdimni duhan ili e-cigarete.

"Iako neki ljudi pretpostavljaju da e-cigarete ne sadrže dim i da su sigurne, ne postoje dokazi koji pokazuju da su e-cigarete sigurnije od običnih cigareta tijekom trudnoće i sa sigurnošću možemo reći da e-cigarete nisu sigurne tijekom trudnoće", izjavio je.

 

IZVOR: http://go.nature.com/29FtBHG
J Perinatol 2016.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve