Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.


Žene s BRCA1 mutacijom koje su podvrgnute uklanjanju jajnika i jajovoda radi smanjenja rizika od karcinoma jajnika, a kod kojih istodobno nije odstranjena i maternica, imaju povećani rizik seroznog karcinoma endometrija, ukazuju rezultati dugoročne prospektivne studije.

Među 1,083 žena sa štetnim mutacijama u BRCA1, BRCA2, ili oba gena koje su bile podvrgnute operaciji uklanjanja jajnika i jajovoda (salpingo-ooforektomija) radi smanjenja rizika raka jajnika a kod kojih nije učinjena i histerektomija, nije pronađen ukupni porast pojavnosti karcinoma endometrija – maternične sluznice, u usporedbi s općom populacijom.

No, kod žena s BRCA1 mutacijom, međutim, postoji povećani rizik za neke podtipove karcinoma endometrija kao što su serozni karcinom i "nalik seroznom" karcinom endometrija, koji čine nekih 10% karcinoma endometrija, ali sudjeluju s oko 40% u smrtnosti od raka endometrija, izvijestila je Catherine A. Shu, MD, Columbia University, New York, i njezini kolege.

"Naši rezultati pokazuju da žene s BRCA1 mutacijom imaju povećan rizik za serozni / poput-seroznog karcinoma endometrija. Iako nestabilnost u procijeni veličinu tog rizika ostaje, vjerujemo da mogućnost nastanka ovog karcinom treba uzeti u obzir kada se raspravlja o prednostima i rizicima histerektomije u vrijeme salpingo-ooforektomije radi smanjenje rizika raka jajnika u BRCA1 pozitivnih žena ", napisali su.

Salpingo-ooforektomija radi smanjenja rizika od raka jajnika i raka jajovoda je standardna opcija za žene s BRCA mutacijama, ali je nejasno da li istovremena histerektomija nudi dodatnu pogodnost, ili samo dodaje morbiditet.

Da bi se razjasnio ovaj problem, istraživači su u devet velikih centara za liječenja raka upisali u studiju 627 žene s BRCA1 mutacijom, 453 s BRCA2 mutacija i 3 s mutacijama u oba gena koje su se podvrgnuli operaciji uklanjanja jajnika i jajovoda bez ranije ili istovremene histerektomije. Ispitanice su praćene u prosjeku daljnjih 5.1 godinu nakon konstatacije rizika, primitka rezultata BRCA testiranja, ili operativnog zahvata salpingo-ooforektomije.

Sveukupno je registrirano 8 slučajeva raka maternice tijekom razdoblja praćenja, u usporedbi s 4,3 slučaja koliko bi se očekivalo na temelju SEER podataka (Surveillance, Epidemiology, and End Results - SEER). Omjer uočene i očekivane učestalosti raka maternice je iznosio 1,9 što nije bilo statistički značajno.

Pored toga, kada su istraživači stratificirali rizik prema podtipu karcinoma, nije nađen povećani rizik za endometrioidni karcinom endometrija niti sarkom uterusa.

Međutim, bilo je pet slučajeva seroznih i "poput-seroznog" karcinoma endometrija koji su se javili između 7,2 do 12, 9 godina nakon operacije. Od ovih pacijentica, četiri žene su bile pozitivne na BRCA1 mutaciju, a jedna pozitivna za BRCA2 mutaciju.

Prema SEER podatcima očekivani broj novoobljelih je bio 0,18, a to bi u prijevodu značilo da je omjer uočene i očekivani pojavnosti ovih karcinoma iznosi 22,2 puta kod žena s BRCA1 mutacijom (p<0.001). Kod žena s BRCA2 mutacijom omjer uočene i očekivane incidencije je iznosio 6,4 što nije bilo statistički značajno.

Autori su upozorili da su s minimalno većim invazivnim pristupom, dodatni kirurški rizici, stopa smrtnosti i troškovi istodobne histerektomije uz salpingo-ooforektomiju radi smanjenja rizika raka jajnika i jajovoda relativno umjereni i mogu biti prihvatljiv kompromis za neke od visoko-rizičnih pacijentica.

"Ako se ovi rezultati potvrde budućim istraživanjima, histerektomija s bilateralnom salpingo-ooforektomijom mogla bi postati preferirani kirurški pristup za smanjenje rizika od raka jajnika kod BRCA1 pozitivnih žena. Međutim, čak i ako se ovi rezultati potvrde, sama salpingo-ooforektomija još uvijek može imati ulogu kod BRCA1 pozitivnih žena ako postoje jaki razlozi za zadržavanje maternice, kao što su brojne zdjelične priraslica ili želja za buduće trudnoće pomoću pristupa potpomognute oplodnje", napisali su.


 

JAMA Oncol. 2016. doi: 10.1001/jamaoncol.2016.1820Dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve