Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.

Stopa asimptomatske infekcije SARS-CoV-2 iznosila je 16% u žena s planiranim porođajem unutar zdravstvenog sustava New Yorka tijekom prve polovice travnja, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Obstetrics & Gynecology. Učestalost koronavirusne infekcije u asimptomatskih osoba imenovanih od strane trudnica kao pratnju za porođaj stopa  koronavirusne infekcije e bila 10%.

"Ako se ne provede univerzalno testiranje trudnica na području visoke prevalencije, zdravstveni radnici će biti nenamjerno izloženi COVID-19, osim ako se ne poduzmu univerzalne mjere opreza s osobnom zaštitnom opremom", napisali su istraživači povezani sa Odjelom za opstetriciju, ginekologiju i reproduktivnu medicinu na Medicinskom fakultetu u Icahnu u Mount Sinai, New York.

Angela Bianco, dr. med. i kolege, proveli su opservacijsku studiju sa ženama koje su predviđene za planirani porođaj unutar zdravstvenog sustava Mount Sinai između 4. i 15. travnja 2020. Pacijentice i njihova imenovana osoba za pratnju podvrgnuti su COVID-19 testiranju dan prije predviđenog porođaja. Ako su osobe u pratnji tijekom telefonskog razgovora o simptomima COVID-19 bile pozitivne, nisu mogle prisustvovati porođaju, a pacijentice su mogle kontaktirati drugu osobu za podršku i testiranje. "Sve pacijentice i njihove osobe za podršku bile su obaviještene o njihovim rezultatima ispitivanja SARS-CoV-2 prije prijema", napisali su istražitelji. "Oni koji su bili pozitivni savjetovani su u vezi sa simptomatologijom s kojom bi trebali hitno potražiti medicinsku pomoć."

Ukupno su pregledali 158 pacijentica s planiranim porođajem, a 155 ih je pristalo na testiranje COVID-19. Od 155 testiranih žena, 24 (16%) je imalo pozitivan test na SARS CoV-2 infekciju. Među 146 osoba za pratnju nakon negativnog intervjua i nakon testiranja na SARS-CoV-2, 14 (10%) je bilo pozitivno na SARS-CoV-2 infekciju.

Rezultati ispitivanja su se u velikoj mjeri podudarali unutar para trudnice i osobe u pratnji. "Među pacijenticama koji su bile pozitivne na infekciju COVID-19 i imale osobu u pratnji, 11 od 19 (58%) osoba koje su bile u pratnji također je bilo pozitivno na infekciju COVID-19", izvijestili su autori. "Kod pacijentica koje su bile negativne na COVID-19 infekciju i imale osobu za pratnju, samo je 3 od 127 (2,4%) osoba u pratnji bilo pozitivno na infekciju COVID-19."

Telefonskim razgovorom nije utvrđen nijedan od slučajeva pozitivnih na COVID-19. Od 24 pacijentice s infekcijom SARS-CoV-2, nijedno njihovo novorođenče nije rođeno pozitivno.

"Univerzalno testiranje ... pruža podatke za preciznije savjetovanje pacijentica u vezi s postupcima poput skin-to-skin kontaktom s novorođenčetom i dojenjem", napisali su dr. Bianco i suradnici. U bolnici se roditelji s COVID-19 savjetuju da nose masku i prakticiraju pravilnu higijenu ruku prilikom skrbi za novorođenčad.

Stopa koronavirusne infekcije u asimptomatskih trudnica

Kristina Adams Waldorf, dr.med., je izjavila u intervjuu da istraživanje od strane Bianco i sur. naglašava visoku stopu asimptomatske ili blago simptomatske infekcije COVID-19 otkrivene univerzalnim pregledom u bolnici u američkom epicentru pandemije. "Svaka država i bolnica morat će procijeniti vlastite podatke kako bi odredili vrijednost univerzalnog probira za svoju populaciju pacijenata. U ruralnim dijelovima Amerike koji još uvijek nisu imali slučajeve, univerzalni pregled možda neće imati smisla, ali ta područja će vjerojatno biti nekoliko i daleko od ostatka države. Ostatak Amerike morat će brzo pristupiti univerzalnom pregledu kako bi zaštitili svoj rad i osoblje koje porađa. "

Testiranje partnera je bilo snaga studije. "Uočeno je da, kada je trudnica negativna na SARS-CoV-2, pozitivna stopa partnera je bila vrlo, vrlo niska (2,4%). Međutim, zabrinjavajuće je da telefonski razgovor o uobičajenim simptomima povezanim s COVID-om nije bio od velike pomoći u identificiranju slučajeva, " rekao je dr. Waldorf, profesor opstetricije i ginekologije na Sveučilištu Washington u Seattleu. Nije sudjelovao u studiji Bianco i sur.

 

Bianco A et al. Obstet Gynecol. 2020

doi: 10.1097/AOG.0000000000003985.

Povezane teme

  Novosti - Sve