Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Oralna terapija estrogenom, koja je korištena u periodu od 6 godina nakon zadnje menstruacije, značajno je smanjila sakupljanje lipida u stijenci karotidnih arterija, u usporedbi s placebom. Međutim, početak uzimanja oralnog estrogena 10 godina nakon zadnje menstruacije / menopauze nije dao sličnu korist.

"Klinička praksa terapije estradiolom nije dulja od vožnje vlakom smrti", rekla je voditeljica studije Roksana Karim, MBBS, u intervjuu na sastanku Epidemiologija i prevencija / životni stil i kardiometaboličko zdravlje kojeg je sponzorirala Američka udruga za srčane bolesti.

"Kliničari su bili pomalo konzervativni u pogledu propisivanja terapije estradiolom. Ali u posljednja dva desetljeća stvari su se promijenile i na kraju se zaključak razvijao temeljem konačne analize rezultata Women's Health Initiative."

Nalazi potječu iz studije ELITE – 'Early Versus Late Intervention Trial With Estradiol', koja je ispitivala učinke oralnog 17-beta-estradiola (estrogena) na progresiju rane ateroskleroze i pad kognitivnih sposobnosti kod zdravih žena u postmenopauzi.

U prvotnom ispitivanju 643 zdrave žene u postmenopauzi randomizirane su da prime 1 mg / dan estradiola ili placebo tabletu u periodu od 6 godina nakon početka menopauze ili više od desetljeća nakon menopauze (N Engl J Med. 2016; 374 [13 ]: 1221-1231). Sve sudionice studije uzimale su estradiol ili placebo svakodnevno u prosjeku pet godina. Početni nalazi studije pokazali su da je prosječna stopa napredovanja debljine intime medije smanjena za 0.0034 mm godišnje s estradiolom, u usporedbi s placebom, ali samo kod žena koje su započele hormonsku terapiju u periodu od 6 godina od početka menopauze.

Za trenutnu analizu, istraživači predvođeni dr. Karimom dalje su proučavali utjecaj estradiola na zdravlje srca koristeći ehogenost za analizu lipida u stijenci arterija kod sudionica ELITE. Glavni cilj je bila kvalitativna mjera ateroskleroze zasnovana na ehogenosti dobivenoj ultrazvukom visoke rezolucije stijenke zajedničke karotidne arterije. Dok viša srednja vrijednost sive ljestvice rezultira plakovima bogatim kalcijem i vlaknastim tkivom, niže srednje vrijednosti pokazale se veće taloženja lipida.

Istraživači su otkrili da se utjecaj estradiola na godišnju stopu medijalne progresije ateroskleroze značajno razlikuje u žena ovisno o skupinama rane i kasne postmenopauze. Naime, godišnja srednja stopa progresije ateroskleroze mjerena na skali sive ljestvice među ženama u ranoj postmenopauzi pala je za 0.30 godišnje u žena koje su uzimale estradiol, u usporedbi s 1.41 godišnje u onih iz placebo skupine, što ukazuje na značajno veću aterosklerozu u placebo skupini. S druge strane, godišnja srednja stopa progresije ateroskleroze nije se značajno razlikovala između estradiola i placebo skupine u žena u kasnoj menopauzi.

Terapija estrogenom neposredno nakon menopauze usporava aterosklerozu

"Mislim da bi ovo trebalo biti putokaz kliničarima u pogledu propisivanja terapije estradiolom ženama koje nemaju kontraindikacije i u kojih nije prošlo više od 6 godina od zadnje menstruacije", rekla je dr. Karim. "Akumulacija lipida ključni je  događaj za napredovanje ateroskleroze."

Ona i njezini kolege također su primijetili da je pozitivna povezanost između prosječne razine serumskog estradiola u serumu i prosječne stope napredovanja ateroskleroze bila snažnija i značajnija u žena neposredno nakon zadnje menstruacije, u usporedbi sa ženama u kasnoj postmenopauzalnoj skupini. Međutim, ta razlika između razine estradiola i brzine progresije ateroskleroze nije bila statistički značajna.

"Ova je studija važna i postavlja kritično pitanje: Postoji li vremenski period u kojem bi primjena hormonske terapije bila najkorisnija za srce?" Nieca Goldberg, dr. med., Medicinska direktorica ženskog srčanog programa Sveučilišta u New Yorku i viša savjetnica za zdravstvenu strategiju žena u NYU Langone Health, izjavila je u intervjuu:

"Mislim da je potrebno još studija i više analiza, ali nismo promijenili indikacije za estradiol. Ne dajemo estradiol da spriječimo napredovanje srčanih bolesti. Koristimo hormonsku terapiju estradiolom kako je naznačeno za žene koje imaju simptome menopauze. "

Dr Karim i njeni kolege planiraju provesti analizu praćenja iste skupine sudionica ELITE studije kako bi potvrdili nalaze procjenom lipidnih čestica i markera upale.

 

Epi / Lifestyle 2020: Sažetak MP09. Predstavljeno 3. ožujka 2020. godine.

Povezane teme

  Novosti - Sve