Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Žene s poviješću teških oblika akni u svojim tinejdžerskim godinama su u značajno većem riziku od endometrioze, pokazuje novo istraživanje.

Na temelju anamneze, pacijentice s poviješću teških tinejdžerskih akni i nespecifičnim simptomima, kao što su nepravilni menstrualni ciklusi ili bol u trbuhu, treba ispitati na endometriozu, rekao je prvi autor, dr. Jing Xie Harvard (Medical School, Boston) za Reuters Health. "Zato što je vrlo očiti pokazatelj pa se može koristiti u skriningu te poboljšati dijagnozu", rekao je.

Endometrioza, koja pogađa oko 10% žena, često se ne dijagnosticira nekoliko godina nakon pojave simptoma, izjavili su doktor Xie i njegovi kolege u njihovom izvješću on-line 19. kolovoza u Human Reproduction.

Polimorfizam na kromosomu 8q24 nedavno je povezan s četiri puta većim rizikom od teških tinejdžerski akni, dok je nekoliko istraživanja otkrilo promijenjenu ekspresiju c-myc gena - također se nalazi na kromosomu 8q24 - u endometriozi, navode znanstvenici .

Da bi istražili da li možda postoji veza između ta dva stanja, dr Xie i njegov tim su proveli retrospektivnu grupnu studiju koristeći podatke iz Nurses Health Study II koja je uključivala 88.623 žena od rujna 1989. do lipnja 2009.

Tijekom praćenja je bilo 4.382 novih, laparoskopski potvrđenih slučajeva endometrioze među sudionicama studije. Žene koje su imale povijest teških tinejdžerskih akni - 7,9% u skupini - su imale 20% veću vjerojatnost za razvoj endometrioze.

Veza je ostala nakon što su istraživači uskladili korištenje liječenja isotretinoinima i tetraciklinima. Neplodnost ili indeks tjelesne mase nisu utjecali na rezultate, a veza je bila neovisna i o koži i obilježjima kose.

"Mislimo da je najvjerojatniji mehanizam genetika", rekao je dr. Xie za Reuters Health. Promjene kod spolnih hormona ili imunološkog deficit također mogu igrati ulogu, napisali su on i njegovi kolege.

 


 

SOURCE: http://bit.ly/1qb9s1r
Hum Reprod 2014.:: Dubravka Dedeić dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve