Datum zadnje izmjene: 06. 04. 2024.


Izlaganje metforminu može utjecati na rast fetusa različito kod žena s normalnom tjelesnom težinom u usporedbi sa ženama povećane tjelesne težine i sindromom policističnih jajnika (PCOS), prema post hoc analizi podataka iz randomiziranog kliničkog ispitivanja (RCT). Dok su dojenčad rođena od majki s prekomjernom težinom na metforminu imala znatno veći prosječni opseg glave od onih koji su rođeni od žena s prekomjernom težinom na placebu, majke s normalnom težinom koje su uzimale metformin tijekom trudnoće su rodile kraću i mršaviju dojenčad od onih na placebu, pronašli su dr. Anna Hjorth-Hansen iz bolnice Levanger u Norveškoj i kolege.

"Metformin može rezultirati većom veličinom glave kod djece rođenih od majki s prekomjernom tjelesnom težinom te može može ograničiti rast fetusa kod majki normalne težine", izjavila je dr. Hjorth-Hansen. Metformin se može koristiti kao terapija prve linije nakon prehrane i promjene načina života ili kao dodatak inzulinu kod žena s PCOS-om i gestacijskim dijabetesom melitusom (GDM), objavili su istraživači u online izvješću 17. studenog u časopisu "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism". No, postoji malo dokaza koji podupiru ovu praksu, dodaju, "i malo znanja o mogućim učincima metformina na rast, metabolizam, endokrini razvoj i razvoj živčanog sustava u fetusa, kognitivne i psihološke učinke kasnije u životu".

Dr. Hjorth-Hansen i njeni kolege su analizirali podatke od 258 trudnoća u žena s PCOS iz randomizirane PregMet studije provedene u 11 zdravstvenih centara u Norveškoj. Sudionice su uzimale ili 2.000 mg / dan metformina ili placeba, počevši od prvog tromjesečja. Isključene su žene s dijabetesom melitusom ili glukozom u serumu krvi iznad 126 mg / dL.

U 19. tjednu je biparijetalni promjer (BPD) bio sličan između metformina i placeba. Ali s 32 tjedna je BPD bio 0,9 mm veći u skupini metformina (prosjek, 86,1 prema 85,2 mm, P = 0,027).

Pri porodu je prosječni opseg glave (HC) bio 0,5 cm veći u dojenčadi koja je bila izložena metforminu nego u placebo skupini (P = 0,007). Fetalna izloženost metforminu je bila povezana s većim HC (ali još uvijek unutar normalnog raspona) kod žena koje su bile pretile ili prekomjerne težine prije trudnoće, to jest nisu imale normalnu težinu.
Kod majki normalne težine, korištenje metformina je bilo povezano s manjom duljinom dojenčadi i porođajnom težinom.

Opseg glave je bio u normalnom rasponu kod sve djece izložene metforminu, primijetila je dr. Hjorth-Hansen. "Općenito, veliki opseg glave je povezan s većim volumenom mozga i dobrom kognitivnom funkcijom. Teško je u ovom trenutku reći kakav učinak, ako postoji, može imati na djecu. Mislimo da je veća veličina glave vjerojatno korisna. Međutim, naša istraživačka skupina trenutno provodi praćenje studije o ovoj djeci s kognitivnim funkcionalnim testovima, kao i praćenje njihovog općeg fizičkog zdravlja ".

"Metformin je star, jeftin, dobro podnošljiv i netoksičan lijek, bez teratogenosti", zaključila je dr. Hjorth-Hansen. "Smatramo da je važno imati na umu da čak i dobro provjereni, dobro poznati lijek poput metformina može utjecati na razvoj fetusa."

 

IZVOR: http://bit.ly/2zXTele
J Clin Endocrinol Metab 2017.
 

Povezane teme

  Novosti - Sve