Datum zadnje izmjene: 06. 04. 2024.


Visoka razina majčinih antitijela protiv herpes simplex virusa 2 (HSV-2) sredinom trudnoće je povezana s povećanim rizikom za poremećaje iz spektra autizma ('ASD - autism spectrum disorder'), pokazuje nova studija. "Ovo je prva studija koja je istraživala povezanost između razine majčinih antitijela protiv HSV-2 i rizika od ASD kod potomstva", navodi dr. Milada Mahić, doktorica znanosti i znanstveni istraživač iz 'Center for Infection and Immunity', Columbia University Mailman School of Public Health u New Yorku.

"Vjerujemo da majčini imunološki odgovor na HSV-2 može narušiti razvoj fetalnog središnjeg živčanog sustava te podići rizik za autizam", rekla je dr Mahić u priopćenju.

 

Specifičan rizik vezan uz spol?

Infekcije majki tijekom trudnoće se povezuju s nekoliko neurorazvojnih poremećaja, uključujući ASD. Columbia Tim je istraživao moguće veze između izloženosti majki na pet patogena (Toxoplasma gondii, virus rubeole, citomegalovirus, HSV-1 i HSV-2) za vrijeme trudnoće i rizik za ASD kod potomstva. Izloženost tim takozvanim "TORCH" patogenima za vrijeme trudnoće može dovesti do pobačaja i rađanja djece s malformacijama.

Istraživači su ispitali uzorke krvi od 442 majki djece s dijagnosticiranim ASD i 463 majki djece bez ASD koje su bile upisane u kohortnu studiju o autizmu (ABC) a koju vodi norveški Institut za javno zdravstvo. Uzorci krvi majke su prikupljeni s oko 18. tjedna trudnoće i prilikom porođaja. Visoke razine HSV-2 IgG protutijela u plazmi majke sredinom trudnoće, ali ne i tijekom porođaja, bile su povezane s povećanim rizikom za ASD kod muških potomaka.

Nakon prilagodbe za paritet i godine rođenja djeteta, povećanje u razini HSV-2 antitijela od 240 do 640 arbitrarnih jedinica / ml je bilo povezano s oko dvostruko većom vjerojatnošću za ASD kod dječaka (omjer izgleda, 2,076; P = 0,03), izvijestili su istraživači. Broj djevojčica s ASD-om (n = 78) u studiji "je bio premali da bi se moglo zaključiti da je rezultat vezan uz spol, no ipak je autizam više vezan uz muškarce", navode u svom članku. Nema povezanosti između ASD i prisutnosti IgG antitijela na ostala četiri patogena.

"Uzrok ili uzroci većine slučajeva autizma su nepoznati", rekao je u priopćenju glavni autor W. Ian Lipkin, doktor medicine, direktor Centra za infekcije i imunologiju na sveučilištu Columbia,. "No, dokazi upućuju na ulogu genetskih i okolišnih čimbenika. Naš rad pokazuje da upala i imunološka aktivacija mogu doprinijeti riziku. Herpes simplex virus-2 bi mogao biti jedan od bilo kojih infektivnih agenasa koji su uključeni." Znanstvenici ističu da povišene razine HSV-2 antitijela mogu ukazivati na svježu primarnu infekciju ili reaktivaciju latentnih infekcija. Samo 12% HSV-2-seropozitivnih majki je navelo da su imale HSV lezije prije trudnoće ili tijekom prvog tromjesečja, što pokazuje da su većina HSV-2 infekcija asimptomatske.

Znanstvenici nagađaju da rizik za ASD povezan s visokom razinom antitijela na HSV-2 nije specifičan za HSV-2, nego da odražava utjecaj imunološke aktivacije i upale na osjetljivi razvoj živčanog sustava. Navode da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo je li potreban probir i supresija HSV-2 infekcije tijekom trudnoće.


 

mSphere. Objavljeno on-line, 2017.

  Novosti - Sve