Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.

Čak je i umjerena količina tjelesne aktivnosti na dnevnom svjetlu tijekom dana povezana sa smanjenim rizikom za mortalitet od bilo kojeg uzroka, navodi se u studiji objavljenoj u 'American Journal of Preventive Medicine '. Muškarci imaju smanjen rizik kod umjerene do snažne tjelesne aktivnosti (MVPA), ali ne i kod lagane tjelesne aktivnosti. 

Rezultati iz istraživanja su dobiveni iz objektivno izmjerene razine aktivnosti što je općenito više pouzdano nego korištenje podataka od sudionika koji su subjektivni. 

"Iako se rizik za mortalitet razlikuje kod onih koji imaju malo ili nimalo tjelesne aktivnosti naspram onih koji umjereno vježbaju, postoji mala ili nema razlike u riziku kod onih koji umjereno vježbaju u odnosu na one koji puno vježbaju" napisali su Emily Borgundvaag, doktor medicine i Ian Janssen, doktor znanosti, sa Sveučilišta Queen u Kingston, Ontario, Kanada. 

"Odnos odgovora-doze između tjelesne aktivnosti i rizika smrtnosti ohrabruje sa stajališta promjena u ponašanja", napisali su. "Poruka za neaktivne odrasle osobe ne mora biti da trče maraton, nego samo malo umjerene do snažne tjelesne aktivnosti". 

Istraživači su koristili Actigraph akcelerometar za mjerenje tjelesne aktivnosti kod 5,562 odraslih osoba, tijekom 4 do 7 dana. Odrasli, koji su bili sudionici od 2003. do 2006.godine u Studiji o zdravlju i prehrani nacije su imali prosječnu starosnu dob od 48.4 godina, a zatim su praćeni oko 6.7 godina. Istraživači su stratificirali sudionike u kvintilima na temelju njihove količine fizičke aktivnosti na dnevnom svjetlu (LPA) i njihove količine MVPA. Označili su prve kvintile za nisku aktivnost koja je uključivala 10.0 do 157.0 minuta dnevno za vježbanje na dnevnom svjetlu i do 3.1 minuta dnevno za umjerenu do snažnu tjelesnu aktivnost. 

Uzorak s visokim kvintilama aktivnosti je uključivao raspon od 157.1 do 423.4 minuta dnevno za fizičku aktivnost na dnevnom svjetlu i 3.2 do 343.8 minuta dnevno za umjerenu do snažnu tjelesnu aktivnosti. 

Nakon prilagodbe za dob, spol, rasu, socioekonomski status, prehranu, pušenje i konzumiranje alkohola su otkrili da su žene s umjereno visokim razinama vježbanja na dnevnom svjetlu imale 42% manje šanse da umru od bilo kojeg uzroka, od onih u skupini niskog sudjelovanja. Osim toga, žene s umjereno do visokom razinom tjelesne aktivnosti u umjereno visokim kvintilima su imale 66% manji rizik za sve uzroke smrtnosti. 
 

Čak i umjerena dnevna aktivnost smanjuje smrtnost žena

Istraživači su uspoređivali žena s različitim kombinacijama razina aktivnosti sa ženama sa samo niskom razinom vježbanja na dnevnom svjetlu i niskom razinom umjerene do snažne tjelesne aktivnosti. Otkrili su da dodavanje samo umjerene količine tjelovježbe dodaje najveću korist: 84% smanjenje smrtnosti ako su bile u najnižem kvintilu za vježbanje na dnevnom svjetlu i 83% smanjenje, ako su imale umjereno do visoke razine vježbanja na dnevnom svjetlu. 

Ipak, čak su i žene s niskim razinama umjerene do snažne tjelesne aktivnosti imale 58% manji rizik za smrtnost ako je njihova razina vježbanja na dnevnom svjetlu bila umjereno do visoka. 

Muškarci nisu imali statistički značajnu razliku u smrtnosti od svih uzroka pri vježbanju na dnevnom svjetlu. Imali su smanjenje vjerojatnosti smrtnosti svih uzroka s umjerenom do snažnom tjelesnom aktivnosti od 61% u umjerenim visokim kvintilima, ali oni s niskim razinama tjelesne aktivnosti umjerenog do snažnog tipa nisu stekli nikakvo smanjenje rizika smrtnosti s visokim razinama vježbanja na dnevnom svjetlu. "U ovom istraživanju, sudionici u drugoj kvintili  umjerenog do snažnog vježbanja su imali 23-69 minuta / tjedne tjelesne aktivnosti umjerenog do snažnog tipa", navode autori.

"Osamdeset i pet posto te tjelesne aktivnosti se nakupilo sporadično (na primjer, nekoliko minuta tu i tamo), a ne u kontinuitetu fizičke aktivnosti koja bi trajala najmanje 10 minuta."

 

Am J Prev Med. Objavljeno on-line, 2016.

 

 

Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve