Datum zadnje izmjene: 28. 12. 2019.

Mnoge promjene tijela koje često vezujemo za starenje nemaju ništa sa samim starenjem. Iako su u našoj kulturi gubitak mišićne mase i povećanje masnih naslaga normalna pojava, to nisu nužno prirodna stanja i ne moramo ih prihvatiti. Ona su uzrokovana neaktivnošću i mentalnim stavom da time što smo stariji, postajemo i slabiji.

Tjelovježba produžava čovjekov životni vijek. Dok vježbamo, odstranjujemo toksine iz tijela znojenjem kroz kožu i izdisanjem kroz pluća. Korisno vježbanje podrazumijeva svakodnevno žustro hodanje, joga vježbe - asane, džoging i skakanje na maloj odskočnoj dasci, što utječe na svaku stanicu tijela. Vježbanje usporava proces starenja, jer potiče izlučivanje toksina. Vježbanje smanjuje smrtnost  od svih poznati bolesti. To se može pripisati činjenici da je većina glavnih bolesti, poput raka, šećerne bolesti i srčanih bolesti izazvana stresom, a tjelovježba umanjuje stres.

Druga značajna uloga vježbanja je da poboljšava čovjekovo duševno zdravlje. Istraživanja pokazuju da žene koje su umjereno fizičke aktivne, za razliku od žena koje stalno sjede imaju

  • općenito nižu stopu malignih oboljenja i bolje djelovanje imunološkog sustava (više leukocita i povišene koncentracije imunoglobulina)
  • smanjeni rizik nastanka raka dojke
  • očekivani životni vijek je sedam godina duži
  • manje depresija i tjeskobe, te bolje mentalne sposobnosti i brzina
  • više relaksacije, više uvjerljivosti, više spontanosti i entuzijazma, bolji odnos prema sebi samoj i bolje prihvaćanje sebe same
  • jače kosti, pojačanu gustoću kostiju, povećanu koštanu masu i povećanu sposobnost kosti da podnese mehaničke stresove i lomove
  • više odmarajućeg spavanja
  • veće samopoštovanje.
Tjelovježba i zdravlje žene

Vježbanje povećava opskrbu stanica kisikom, te raste i mogućnost izazivanja raspada slobodnih radikala. Zbog sprječavanja neželjenih učinaka slobodnih radikala, preporučuje se kombinirati vježbanje s uzimanjem dovoljnih količina antioksidansa, bilo kao sastavni dio prehrane ili kao dodatak prehrani.

Kombinirane s tjelesnom aktivnošću, vježbe disanja povećavaju djelovanje limfatičnog prošićavanja. Disanje je pri tome potrebno uskladiti s pokretima ruku i nogu. Pokrećite ruke i noge svaki put kada udišete. Udišite kroz nos, a izdišite kroz nos ili usta. Puna snaga kakvu je netko imao u dvadesetim i tridesetim gotovo se potpuno vraća uz vježbe jačanja pomoću bućica.

Postoji mnogo različitih programa vježbanja s bućicama, a među najučinkovitije se ubrajaju "super polagane" vježbe. Bućice se koriste na vrlo, vrlo kontroliran i intenzivan način čime se postiže maksimalan učinak vježbanja.

Optimalno vrijeme za tjelovježbu je ujutro između šest i deset sati. To će nas držati pokretnima cijelog dana, poboljšat će naš metabolizam, pojačati apetit i potaknuti probavu. Drugim riječima, imat ćemo više energije, a to znači i biti puno zdraviji i opušteniji.

 

dr. Vesna Harni

Povezane teme