Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Trudnice koje žive u uvjetima velikog stresa mogu imati koristi od nadomjestaka omega-3 masne kiseline DHA (dokozaheksaenoična kiselina), navodi se u randomiziranom kontroliranom ispitivanju objavljenom na internetu u znanstvenom časopisu "Obstetrics & Gynecology".

Smanjenje proizvodnje kortizola može poboljšati uvjete u maternici za razvoj fetusa.

Žene crne rase koje su koristile DHA nadomjestke izvijestile su da se osjećaju manje stresno s 30 tjedana trudnoće, a imale su niže razine hormona stresa kortizola nego žene koje nisu uzimale dodatak, rekli su Kate Keenan (dr.sc., profesor, Odjel za psihijatriju Sveučilišta u Chicagu, Illinois) i njene kolege.

U studiju je bilo uključeno šezdeset i četiri žene crne rase koje su bile trudne između 16 i 21 tjedana. Sve sudionice su živjele u urbanim uvjetima niskog socioekonomskog statusa te su bile starosti između 20 i 30 godina. Znanstvenici su nasumice podijelili žene na one koje uzimale ili 450 mg DHA dnevno ili placebo. Znanstveni novaci su provjeravali sudionice tri puta tjedno telefonom kako bi se utvrdilo da li su redovito uzimale svoje dodatke.

Istraživači su izmjerili razinu stresa kod sudionica kroz anketu i putem testiranja uzorka sline, na početku istraživanja i između 24. i 30. tjedna trudnoće. Iz uzoraka sline je izmjerena ženska razina kortizola prije i nakon što su ispunili "Trier Social Stress test" koji mjeri razinu stresa nakon različitih mentalnih vježbi poput rješavanja matematičkih problema i javnog govora. Znanstvenici su istražili postoje li simptomi depresije i negativni životni događaji.

Sa 30 tjedana trudnoće, stres je bio značajno niži među sudionicama koje su uzimale DHA u usporedbi s ženama koje su primale placebo (p = 0,029). Osim toga, razina kortizola kao odgovor na stresnu situaciju je bila 20% niža u žena koje su uzimale dodatak nego u placebo skupini (P = 0,004). DHA razine kod žena nižeg socioekonomskog statusa su obično puno manje - četvrtina do jedne trećine preporučenih razina, navode znanstvenici.

Istraživači su imali na umu nekoliko ograničenja studije, uključujući i relativno mali uzorak te uključivanje samo crnkinja u studiju, čime se može ograničiti generalizacija rezultata. Ograničili su studiju na Afroamerikanke zbog ranije utvrđenih razlika između etničkih skupina u odgovorima kortizola na stres.

S obzirom na smanjenje razine kortizola, autori nagađaju da DHA nadomjestci mogu imati pozitivan učinak na ishod trudnoće.

Prethodna istraživanja su pokazala da je novorođenčad žena s visokim razinama kortizola tijekom zadnjih tjedana trudnoće više "aktivna," više plaču i imaju veću motoričku aktivnost. Osim toga, visoka razina psihološkog stresa i negativnog utjecaja okoliša tijekom trudnoće su povezane s poteškoćama u kasnijem razvoju u djece, uključujući i povećanu anksioznost, teškoće u koncentraciji i oslabljenom učenju.

"Podaci iz naše preliminarne studije dokazuju utjecaj stresa na zdravlje majke i djeteta. Prevencija stresa tijekom trudnoće je javnozdravstveni problem koji za sada nema potrebnu skrb," navode autori. “Iako je potrebno još dodatnih istraživanja.“

 

 

Obstet Gynecol 2014.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve