Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Majke s višom razinom percipiranog stresa tijekom drugog tromjesečja trudnoće imaju veću vjerojatnost nalaza viših koncentracija kortizola u kosi u drugom tromjesečju, kao i manju gestacijsku dob pri porodu. Rezultati su na taj način povezali fiziološku mjeru majčinog stresa (razina kortizola) s prijevremenim porodom.

Dr. M. Camille Hoffman, sa Sveučilišta "Colorado School of Medicine" u Denveru, i kolege objavili su rezultate svoje prospektivne studije u časopisu "Obstetrics & Gynecology". Njihova skupina od 92 žena je imala stopu nedonoščadi (12%) koja je bila u skladu s državnim i nacionalnim normama.

Istraživanje je jedinstvena po tome što su istraživači pokušali procijeniti koliko su fiziološki stres i psihološki stres povezani, i kako se zajedno, odnose prema gestacijskoj dobi pri porodu i prijevremenom porodu.

Istraživači su izmjerili stres prema skali prosječno percipiranog stresa iz upitnika "stanje-aktivnost-anksioznost", državna verzija, i skali za ocjenu depresije Centra za epidemiološke studije. Stres je ocjenjivan u 16., 22., 28., 34. i 40. tjednu trudnoće.

Istraživači su također izmjerili razinu kortizola u kosi i otkrila porast tijekom trudnoće koji je bio značajno veći u trećem tromjesečju u odnosu na prvo i drugog tromjesečje. Štoviše, percepcija stresa u 16. tjednu trudnoće je bila u korelaciji s koncentracijom kortizola u drugom trimestru trudnoće, kao i ranijom gestacijskom dobi pri porodu. Osim toga, gestacijska dob pri porodu bia je negativno povezana s koncentracijom kortizola u drugom tromjesečju.
Nasuprot tome, razina kortizola u kosi tijekom prvog i trećeg tromjesečja nije bila povezana s gestacijskom dobi na porodu. Izgleda dakle, da razina kortizola u drugom tromjesečju trudnoće odražava odnos između percipiranog stresa i gestacijske dobi na porodu. Štoviše, gestacijska dob pri porodu je snažnije povezana s razinom kortizola u kosi u drugom tromjesečju nego s percepcijom stresa u 16. tjednu trudnoće, tako da je izgleda razina kortizola u kosi tijekom drugog tromjesečja glavni pokretač gestacijskeu dobi pri porodu.

Istraživači su nakon toga razmotrili različite faktore koji bi mogli pridonijeti promjeni koncentracije kortizola u kosi. Među njima su bili stupanj obrazovanja, bračni status, socioekonomski status, način poroda, vrijeme sakupljanja kose i boju kose. Nisu našli povezanost između tih faktora i koncentracije kortizola u kosi, ostavljajući samo percepciju stresa kao korelat koncentraciji kortizola u kosi.

Prijevremeni porod
Kada su istraživači usporedili razinu kortizola u drugom tromjesečju kod žena koje su rodile na termin i prijevremeno, otkrili su da je koncentracija kortizola bila viša u žena koje su rodile prijevremeno. Rezultati su bili u skladu s prethodnim studijama koje su pokazale povezanost veće razine kortizola u 15 tjednu trudnoće s prijevremenim porodom.

Autori zaključuju sugerirajući da identifikacija i ublažavanje ranog stresa u trudnoći može poboljšati fiziološki stres majke i smanjiti vjerojatnost prijevremenog poroda.

 

Obstet Gynecol. 2016;127:545-552.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve