Datum zadnje izmjene: 11. 01. 2020.

Prenatalna izloženost dioksinu može imati specifične učinke na kardiometabolički rizik ovisno o spolu, ukazuje nova studija. 

Veća izloženost dioksinu bila je obrnuto povezana s pretilošću samo kod ženskog spola, a s povećanim rizikom od metaboličkog sindroma samo kod muškog spola, otkrila je dr. Marcella Warner sa Sveučilišta u Berkeleyju i kolege. 

"Ovi rezultati općenito su konzistentni s prenatalnim učincima TCDD-a (2,3,7,8-tetraklorodibenzo-p-dioksina) koji su zabilježeni u studijama na životinjama i s većom osjetljivošću na TCDD tijekom razvoja", objavili su dr. Warner i suradnici u znanstvenom časopisu International Journal of Obesity. "Nastavak praćenja ove jedinstvene kohorte tijekom godina bit će informativan." 

Tim je promatrao potomke majki izloženih TCDD-u nakon eksplozije kemijskog postrojenja u Sevesou u Italiji 1976. godine. Seveso studija druge generacije uključivala je 611 potomaka, 431 bili su stariji od 18 godina. 

Koncentracija TCDD-a izmjerena je ubrzo nakon eksplozije ili je procijenjena tijekom trudnoće. 

Desetostruko povećanje koncentracije TCDD-a kod majke bilo je značajno povezano s nižim indeksom tjelesne mase u kćeri, ali ne i sinova. Nasuprot tome, povećanje majčinog TCDD-a pozitivno je povezano s metaboličkim sindromom kod sinova, ali ne i u kćeri. 

Izloženost majki TCDD-u također je bila povezana s većim rizikom visokog krvnog tlaka i niskim razinama HDL-kolesterola u muških potomaka, za razliku od manjih rizika kod kćeri, iako povezanost sa spolom nije dosegla statističku značajnost. 

"Ovi rezultati pokazuju da prenatalna izloženost TCDD-u mijenja kardiometaboličke ishode na način specifičan za spol", zaključuju autori.

 

IZVOR: https://bit.ly/2TE6p4u
Int J Obes 2019.

 

 

Dr. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve