Datum zadnje izmjene: 28. 03. 2021.

Istraživači su otkrili nekoliko genskih varijacija povezanih s većim rizikom za postporođajno krvarenje. Čini se da su pogođeni geni uključeni u imunološke odgovore i interakcije stanica, što upućuje na nove mehanizme na kojima se temeljni rizik od krvarenja, navodi se u studiji predstavljenoj 3. listopada na virtualnoj godišnjoj konferenciji Američkog društva anesteziologa.

"Određivanje koji signalni putevi imuniteta i upale mogu igrati ulogu može nam pomoći u budućnosti za dizajniranje lijekova koji mogu spriječiti ili liječiti postporođajno krvarenje", rekla je za Reuters Health putem e-maila dr. Vesela Kovacheva iz Brigham and Women's Hospital u Bostonu, koja je radila na studiji.

Dr. Kovacheva i kolege prikupili su podatke o više od 500,000 sudionica u UK Biobanku, prospektivnoj studiji o ulozi gena i izloženosti okolišu u razvoju bolesti.

Koristeći šifre Međunarodne klasifikacije bolesti (MKB), istraživači su identificirali 1,424 bolesnice koji su imale krvarenje nakon porođaja, uspoređujući ih s 4,272 žene koje su imale barem jedan porođaj živorođenčeta i bez krvarenja.

Tim je koristio linearne mješovite modele i aditivni genski model kako bi identificirao tri jednonukleotidna polimorfizma (engleski: single-nucleotide polymorphism, SNP) koji su ispunili svoj prag značaja za povezanost s postporođajnim krvarenjem. Jedan SNP je u blizini LGALS3BP gena, koji upravlja interakcijama između stanica i interakcijama između stanica i matriksa, kao i prirodnih stanica ubojica i citotoksičnosti aktivirane limfokinonom.

Drugi je u blizini CHST15, koji kodira sulfotransferazu koja prenosi kondroitin sulfat, i MIIP, koji kodira protein koji inhibira migraciju stanica, prema istraživanju.

Genske varijacije povezane s postporođajnim krvarenjem

Druga dva genska lokusa koja bi mogla biti značajna nalaze se u blizini TNS3, koji regulira migraciju stanica i blizu TRIM34, koji regulira odgovor na interferon.

"Nema puno stvari koje povećavaju rizik od bolesti i smrti u životima mladih žena, a postporođajno  krvarenje je jedna od njih. To je nešto što će biti od velike pomoći", rekao je dr. David Dickerson, šef odjela za medicinu boli u zdravstvenom sustavu Sveučilišta Northshore u Chicagu, koji nije bio uključen u ovo istraživanje.

Ako se nastavi, ovo istraživanje moglo bi dovesti do izrade testova koji probiru pacijentice za rizik od krvarenja, omogućujući liječnicima trijažu visokorizičnih pacijenatica do centara koji bi mogli biti bolje opremljeni za rješavanje problema, rekao je dr. Dickerson u telefonskom razgovoru za Reuters Health.

IZVOR: https://bit.ly/2IOiW57 2020.

 

Sanja Tadić dr. med.

Povezane teme

  Novosti - Sve