Datum zadnje izmjene: 12. 04. 2024.


Hlađenje maternice može prepoloviti stopu postporođajnog krvarenja tijekom carskog reza, pokazuje nova studija. Ovo bi moglo biti dobra preventivna mjera za postporođajno krvarenje i potencijalnu atoniju maternice" izjavila je za Medscape Medical News Janice Mitchell, doktor medicine, s Baylor College of Medicine u Dallasu. Postporođajno krvarenje je vodeći uzrok smrtnosti majki u svijetu. Dr. Mitchell je predstavila rezultate studije u American Congress of Obstetricians and Gynecologists Annual Clinical Meeting 2015, gdje je studija osvojila Donald F. Richardson nagradu.

Istraživači su htjeli utvrditi da li hlađenje maternice nakon porođaja djeteta i posteljice uzrokuje kontrakcije maternice i involuciju, što bi rezultiralo manjim gubitkom krvi. Ideja je da bi to moglo smanjiti potrebu za uterotoničkim lijekovima, transfuzijom krvi i hitnom histerektomijom. U istraživanju je sudjelovalo 200 žena koje su imale planirani carski rez ili carski rez nakon pokušaja vaginalnog porođaja. Žene koje nisu bile u stanju dati pristanak su isključene iz studije, kao i žene s maternicom za koju su znanstveniciprocijenili da neće moći napraviti eksteriorizaciju.

Polovica žene je nasumice stavljeno u grupu kojima je maternica hlađena tijekom zahvata, a druga polovica je bila u kontrolnoj skupini. Operacija je provedena na uobičajen način sve do točke eksteriorizacije maternice. Odmah nakon porođaja posteljice, kirurški tim je uzeo novi usisni spremnik. Ordiniran je bolus pitocina 3 mU, a zatim je pitocin 10 mU stavljen u intravensku otopinu na 125 cm³ / h. Kirurški tim je u skupini hlađenih maternica omotao fundus maternice u sterilne ledene spužve. U kontrolnoj skupini su omotali fundus maternice u tople sterilne spužve. Kirurzi su davali dodatne bolusa pitocina ili drugih uterotonika po vlastitom nahođenju. Završili su operacije na uobičajeni način.

Za izračun gubitka krvi, znanstvenici su vagali sve spužve, sve gaze i krpe koje su koristili i mjerili količinu krvi u drugom usisnom spremniku. Nastavili su s mjerenjem gubitka krvi sve dok pacijentica nije bila premještena na odjel. Prije nego što su uklonili spužve, razlika u tjelesnoj temperaturi žena nije bila statistički značajna između dviju skupina. Međutim, kada su uklonili spužve, temperatura maternice u grupi sa hlađenjem je bila znatno niža. Nije bilo značajne razlike između skupina u gubitku krvi u postoperacijskoj njezi ili u hemoglobinu, hematokritu, davanju uterotonika, plasmanu Bakri balona, transfuzijama krvi ili dodatnim intervencijama. Međutim, gubitak krvi tijekom kirurškog zahvata je u grupi sa hlađenjem bio 29% manji nego u kontrolnoj skupini. Osim toga, postporođajno krvarenje je bilo manje često u skupini sa hlađenjem (9% vs 21%; P <0,02).

Dr. Mitchell je izjavila da je, koliko mogu znanstvenici reći, ovo prvi put da je netko pokušao ovakav postupak sprečavanja gubitka krvi. Iako je relativno jednostavan i jeftin pristup, ona je upozorila da je potreban daljnji razvoj tehnike prije nego što je liječnici počnu koristiti. Znanstvenici planiraju studiju koji će se usredotočiti na žene koje su imale carski rez nakon pokušaja vaginalnog porođaja, objasnila je dr Mitchell. Osim toga, tim je u potrazi za načinima kako povećati hlađenje sa npr. vaginalnim umetcima. Član publike je nakon prezentacije predložio da znanstvenici usporede svoje rezultate s onima dobivenim kada maternica ostaje in situ.

 

American Congress of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) Annual Clinical Meeting 2015: Abstract 31. Objavljeno u svibnju 2015.g.


Poliklinika Harni
  Novosti - Sve