Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.

Starije žene koje uzimaju nadomjesnu hormonsku terapiju u menopauzi imaju veću raznolikost korisnih bakterija u mokraći koje mogu pomoći u zaštiti od ponavljajućih infekcija mokraćnog sustava, prema istraživanju predstavljenom na Virtualnom kongresu Europske udruge za urologiju.

"Koliko nam je poznato, ovo je prva fokusirana analiza bakterija u urogenitalnom traktu žena u postmenopauzi, a rezultati pokazuju da je upotreba estrogena povezana s visokom razinom laktobacila u mokraći, što bi moglo dodati određenu zaštitu od infekcije." rekla je u priopćenju voditeljica studije dr. Nicole J. De Nisco, Odjel za biološke znanosti, Sveučilište Texas u Dallasu.

Ponavljajuće urinarne infekcije su česta pojava u žena u postmenopauzi, imaju "dubok utjecaj na kvalitetu života" žena u postmenopauzi, a trenutne terapije, antibiotici, nisu dovoljno efikasne ", rekla je dr. De Nisco za Reuters Health putem e-pošte.

"Napravili smo ovo istraživanje kako bismo utvrdili možemo li iskoristiti informacije o nedavno otkrivenom mokraćnom mikrobiomu u sprečavanju ponavljajuće infekcije", rekla je.

Istraživači su koristili metagenomsko sekvenciranje cijelog genoma kako bi definirali i usporedili genitourinarne mikrobiome tri skupine žena u postmenopauzi: 25 žena koje nikada nisu imale urinarnu infekciju, 25 s ponavljajućim urinarnim infekcijama u prošlosti, ali bez aktivne infekcije i 25 ponovljenih urinarnih infekcija i aktivne infekcije.

"DNK analiza pokazala je dvije stvari", rekla je dr. De Nisco. "Prvo, žene koje imaju ponavljajuće infekcije imaju manje vrsta bakterija u mokraći od žena koje nemaju infekcije; žene koje nemaju ponavljajuće urinarne infekcije imaju oko 10 puta veće raznolikosti bakterija. Drugo, 34 žene koje su uzimale nadomjesnu hormonsku terapiju su imale tendenciju da imaju više bakterija tipa Lactobacillus u mokraći, što može značiti da estrogen u terapiji podržava rast Lactobacillusa u urogenitalnom traktu. "

Hormonska terapija u postmenopauzi pomaže protiv stalnih urinarnih infekcija

Zanimljivo je izjava dr. De Nisco, da su žene koje su uzimale nadomjesnu hormonsku terapiju putem flastera ili oralno imale više laktobacila od žena koje su uzimale nadomjesnu hormonsku terapiju putem vaginalne kreme.

"Otkriće da je urinarni Lactobacillus, koji je povezan sa zdravljem u vaginalnom okruženju, bio snažno povezan s određenim oblicima hormonske terapije estrogenom (oralno i flaster), ali ne i s rodnicom, bilo je neočekivano", rekla je.

"Ovo otkriće otvara još više pitanja zašto je to tako i koji su oblici hormonalne terapije estrogenom možda najbolji za sprečavanje ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava kod žena u postmenopauzi. Sada tražimo klinička ispitivanja kako bismo testirali učinkovitost kombiniranja hormonske terapije estrogenom i probiotičke terapije u smanjenju ciklusa ponavljajućih infekcija ", dodala je.

Sveukupno, ova otkrića ne iznenađuju, napisala je dr. Stephanie Faubion, direktorica Sjevernoameričkog društva za menopauzu, koja nije bila uključena u studiju.

"Znamo da su ponavljajuće urinarne infekcije znak genitourinarnog sindroma menopauze i da upotreba nadomjesne hormonske terapije (sistemski i / ili vaginalno) smanjuje ove simptome, uključujući rizik od urinarne infekcije. Lokalne vaginalne hormonske terapije (estrogeni i DHEA) koriste se za liječenje urogenitalnih simptoma, uključujući rekurentne urinarne infekcije povezane s genitourinarnim sindromom menopauze. Ali, ipak su to su nedovoljni dokazi da bi se probiotici preporučili za liječenje genitourinarnog sindroma menopauze ili rekurentnih urinarnih infekcija", rekla je dr. Faubion.

 

 

IZVOR: https://bit.ly/32Gvbbv

Virtualni kongres Europskog udruženja za urologiju, 2020.g.

Povezane teme

  Novosti - Sve