Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.

Starije žene koje uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju u menopauzi (HNT) imaju veću količinu korisnih bakterija u mokraći koje mogu pomoći u zaštiti od ponavljajućih infekcija mokraćnog sustava, pokazala je studija predstavljena na Virtualnom kongresu Europskog urološkog društva.

"Koliko znamo, ovo je prva konkretna analiza bakterija u urogenitalnom traktu žena u postmenopauzi, a rezultati govore da je upotreba estrogena povezana s visokom razinom laktobacila u mokraći, što bi moglo pružiti određenu zaštitu protiv infekcije ", izjavila je voditeljica studija dr Nicole J. De Nisco, Odjel za biološke znanosti Sveučilišta u Teksasu u Dallasu.

Recidivirajuće uroinfekcije uobičajene su u žena u postmenopauzi, imaju "dubok utjecaj na kvalitetu života" žena u postmenopauzi, a trenutna antibiotska terapija ne daje očekivane rezultate ", rekla je dr. De Nisco.

"Obavili smo ovo istraživanje kako bismo utvrdili možemo li utjecati na neki aspekt nedavno otkrivenog mikrobioma mokraće kako bismo spriječili recidivirajuće infekcije", rekla je.

Istraživači su koristili metagenomske sekvence cijelog genoma za definiranje i usporedbu genitourinarnih mikrobioma triju skupina žena u postmenopauzi: 25 žena koje nikad nisu imale uroinfekciju, 25 s ponavljanim uroinfekcijam u prošlosti ali bez aktivne infekcije i 25 ponavljajućih uroinfekcija s aktivnom upalom mokraćnog sustava.

"DNK analiza pokazala je dvije stvari", rekla je dr. De Nisco. "Prvo, žene koje imaju ponavljane uroinfekcije imaju manji broj bakterija u mokraći od žena koje nemaju infekcije. Žene koje nemaju ponavljane upale mjehura imaju oko 10x veću raznolikost bakterija. Žene koje su uzimale hormonsko nadomjesno liječenje (34 ispitanice) imale su više bakterija tipa Lactobacillus u mokraći, što može značiti da estrogen iz HNT podržava rast laktobacila u urogenitalnom traktu. "

Zanimljivo, dr. De Nisco je rekla da su žene koje su uzimale hormonsku nadomjesnu terapiju preko flastera ili oralno imale više laktobacila od žena koje su uzimale hormonske pripravke putem vaginalne kreme.

Hormonska terapija u postmenopauzi pomaže u prevenciji uroinfekcija

"Otkriće da je nalaz laktobacilusa u urinu koji je inače povezan sa zdravljem u vaginalnom okruženju, snažno povezan s određenim oblicima hormonske terapije estrogenom (oralno i flaster) ali ne i vaginalnim, bio je neočekivan", rekla je.

"Ovaj nalaz pokreće još više pitanja zašto je to slučaj i koji oblici hormonske terapije estrogenom mogu biti najbolji za sprečavanje ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava kod žena u postmenopauzi. Sada tražimo klinička ispitivanja kako bismo testirali učinkovitost kombiniranja hormonske terapije estrogenom i probiotičke terapije u zaustavljanju recidivirajućih infekcija", dodala je.

Općenito, ovi nalazi nisu iznenađujući, napisala je dr. Stephanie Faubion, medicinska direktorica Sjevernoameričkog društva za menopauzu (NAMS), koja nije bila uključena u studiju.

"Znamo da su ponavljane upale mokraćnog sustava znak genitourinarnog sindroma menopauze (GSM) i da uporaba HNT (sistemske i / ili vaginalne) smanjuje ove simptome, uključujući rizik od uroinfekcija. Lokalne vaginalne hormonske terapije (estrogeni i DHEA) koriste se za liječenje urogenitalnih simptoma, uključujući ponavljane uroinfekcije povezane s GSM. Ali nemamo dovoljno dokaza koji bi preporučili probiotike za liječenje GSM ili ponavljanih uroinfekcija", izjavila je dr. Faubion.

 

IZVOR: https://bit.ly/32Gvbbv

Virtualni kongres europskog urološkog udruženja, 2020.g.

Povezane teme

  Novosti - Sve