Datum zadnje izmjene: 16. 09. 2020.

Za nedonoščad sa otvorenim duktusom arteriozusom (PDA) čini se da neliječenje kao i davanje oralnog ibuprofena imaju isti efekt, prema randomiziranom ispitivanju.

Dva pristupa rezultirala su sličnom stopom bronhopulmonalne displazije (PDA) ili smrću (primarni ishod) i nisu postojale razlike u stopama zatvaranja duktusa prije otpusta.

"Nadam se da će kliničari shvatiti iz studije da je neintervencijski pristup dobar kao standardna medicinska terapija za PDA kod nedonoščadi", izjavio je dr. Won Soon Park iz Medicinskog centra Samsung i Medicinskog fakulteta Sveučilišta Sungkyunkwan u Seulu, Južna Koreja.

Nalazi se temelje na analizi 142 nedonoščadi s hemodinamički značajnim PDA (širina duktusa > 1,5 mm plus respiratorni suport) dijagnosticiranim između 6. i 14. dana nakon rođenja. Dojenčad je grupirana prema gestacijskoj dobi (GA 23-26 tjedana i 27-30 tjedana). 70 djece je dobivalo oralni ibuprofen (početna doza od 10 mg / kg nakon čega slijedi doza od 5 mg / kg nakon 24 sata i druga doza od 5 mg / kg nakon 48 sati) i 72 djece koje su primale placebo (bez intervencije).

Ibuprofen je značajno povećao stopu zatvaranja duktusa u prvom tjednu u usporedbi s nikakvom intervencijom u podskupini od 27 do 30 tjedana (34% u usporedbi sa 7%; P = 0,007), ali ne u podskupini GA od 23 do 26 tjedana ( 8% prema 2%; P = 0,34). Međutim, nije bilo značajne razlike u stopama zatvaranja duktusa prije otpusta iz bolnice (89% s ibuprofenom u usporedbi s 82%, P = 0,27).

Pored toga, rezultati grupe bez intervencije nisu bili lošiji od grupe s ibuprofenom za primarni ishod incidenta ili smrti od BPD-a (44% naspram 50%).

"Iako su zabilježeni veći izgledi za zatvaranje PDA s oralnim ibuprofenom nego s intravenskim ibuprofenom ili indometacinom, potrebna su dodatna ispitivanja koja bi koristila druge NSAID kako bi se razjasnilo postoji li razlika u učinkovitosti NSAID za zatvaranje PDA i time poboljšavaju li BPD ili smrt." napisali su.

Liječenje otvorenog duktusa arteriozusa kod prijevremenih porođaja

Ograničenje njihove studije je njen jednocentrični dizajn. Ostala ograničenja su proizvoljna definicija hemodinamički značajnog PDA definirana samo na temelju veličine PDA i ovisnosti o respiratornoj potpori te nedostatci podataka o dugoročnom neurorazvojnom ishodu.

Unatoč tim ograničenjima, "mislim da bi naši rezultati mogli izmijeniti standardnu ​​praksu medicinske terapije nesteroidnim protuupalnim sredstvima i / ili kirurške ligacije u odnosu na konzervativni neintervencijski pristup za PDA u nedonoščadi", rekao je dr. Park.

 

 

IZVOR: https://bit.ly/2MZddYO

JAMA Pedijatrija, online 2020.

 

 

Dubravka Dedeić, dr.med.

Povezane teme

  Novosti - Sve