Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.

Jedno nasumično mjerenje glukoze u majčinoj plazmi u prvom trimestru bolje je u odnosu na test oralne tolerancije glukoze kasnije u trudnoći u pretkazivanju prirođenih srčanih bolesti u novorođenčadi, izvijestila je dr. Emmi Helle na znanstvenom sastanku American Heart Association. Ukoliko se ovaj nalaz iz velike retrospektivne studije potvrdi prospektivno dobivenim podacima, vjerojatno će mijenjati trenutnu praksu. Trenutačno, test oralne tolerancije glukoze u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće smatra se najboljim sredstvom identificiranja trudnica koje bi trebale proći fetalnu ehokardiografiju zbog prenatalne dijagnostike prirođenih bolesti srca, istaknula je dr Helle sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji. 

Izvijestila je o 19,197 trudnoća na Stanford Medical Centru i Geisinger Health Systemu, od kojih je u 811 novorođenčadi (4.22%) nađena kongenitalna srčana bolest. U multivarijatnoj logističkoj regresijskoj analizi prilagođenoj za indeks tjelesne mase prije trudnoće, dijagnozu dijabetesa prije trudnoće, i majčinu dob kod porođaja, za svako povećanje glukoze u plazmi od 10 mg / dl rizik za porođaj novorođenčadi s kongenitalnom bolesti srca porastao je za 8 %. Nasuprot tome, nenormalan oralni test tolerancije glukoze u periodu od 24-28 tjedana gestacije nije bio značajan prediktor prirođenih srčanih bolesti u potomaka. 

Povišena slučajna vrijednost glukoze u plazmi u prvom tromjesečju imala je važnu pretkazujuću vrijednost za povećani rizik za niz kongenitalnih srčanih anomalija, a ne samo, primjerice, cijanotična stanja. Razvoj fetalnog srca završen je tijekom prvog tromjesečja, primjetila je dr Helle. 

Njezina studija je odlično prihvaćena. Dr. Michael A. Portman je zadnji dan sastanka izložio svoj sažetak u kojem je istaknuo ključne zaključke u području kongenitalnih srčanih anomalija. 

Razina glukoze predviđa rizik kongenitalne srčane bolesti

Nekoliko istraživanja je pokazalo da prenatalna dijagnoza kongenitalnih srčanih bolesti rezultira poboljšanim ishodom kirurške terapije u novorođenčadi. Pitanje je kako dobiti prave žene - one s povećanim rizikom – na dijagnostičku fetalnu ehokardiografiju. Smjernice sugeriraju, ali ne propisuju na osnovi slabih dokaza da je oralni test tolerancije glukoze proveden u drugom ili ranom trećem tromjesečju može biti korisno sredstvo probira majki za fetalno testiranje. Studija Dr Helle ukazuje na bolji način. 

"Nadam se da možemo promijeniti naše smjernice i učiniti ih više znanstvenima kako bi identificirali majke i koje trebaju proći fetalnu ehokardiografiju," rekao je dr Portman, profesor pedijatrije na University of Washington u Seattleu, te direktor pedijatrijskog kardiovaskularnog istraživanja u Seattle Children’s Hospital .


American Heart Association scientific sessions 2017.
Dr. Marina Gelo

Povezane teme

  Novosti - Sve