Datum zadnje izmjene: 25. 01. 2020.

Srčana akcija fetusa i majke pokazuje dijelom sinkronu aktivnost, koja uvelike ovisi o ritmu disanja majke, objavili su njemački znanstvenici iz Grönemeyerovog instituta za mikroterapiju i Katedre za radiologiju i mikroterapiju Sveučilišta Witten/Herdecke. Znanstvenici pretpostavljaju da se na ovaj način razvija specifična povezanost između trudnice i njezinog nerođenog djeteta.

Trudnice često navode poseban osjećaj povezanosti s nerođenim djetetom, a o ovome odnosu je malo poznato, premda predstavlja potencijal za procjenu fetalnog stanja.

"Rezultati ovog istraživanja ukazuju, da je fetus u stanju osjetiti srčanu akciju majke i prilagoditi kucaje svog srca majčinim otkucajima", navode autori istraživanja.

U istraživanju koje je provedeno magnetokardiografijom kod trudnica između 34. – 40. tjedna trudnoće, znanstvenici su pratili tijekom pet minuta zadani ritam disanja (10, 12, 15 i 20 ciklusa/min) koji bi potom preuzeo fetus, nakon čega bi uslijedila sinkronizacija srčane akcije.

Snažnija sinkronizacija srčane akcije uočena je pri većoj frekvenciji majčinog disanja, dok je s usporenijim disanjem uočen manji broj sinkronih sekvenci.

Rezultati istraživanja ukazuju da fetalni kardiovaskularni sustav posjeduje mogućnost prilagodbe srčane frekvencije i u odnosu na vanjsku, odnosno majčinu stimulaciju. Otuda se i "posebni" osjećaj trudnice za nerođeno dijete može zrcaliti u feto-maternalnoj interakciji srčane aktivnosti.

Naša opažanja otvaraju mogućnost istraživanja interakcije između neovisnih, ali blisko povezanih fizioloških sustava.
 

Proc Natl Acad Sci 2009; 106 (33):13661-6


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve