Datum zadnje izmjene: 05. 12. 2021.

Čini se da dojenčad rođena carskim rezom nakon transplantacije maternice ima ishode slične onima koji se očekuju u novorođenčadi iste gestacijske dobi, pokazuje mala studija.

Autori su istražili podatke o 12 dojenčadi rođene od 11 žena koje su podvrgnute premještanju embrija između 105 i 218 dana nakon transplantacije maternice i imale su jednoplodnu trudnoću; jedna žena u istraživanju imala je dvije trudnoće. Sveukupno, prosječna gestacijska dob dojenčadi bila je 36 tjedana i 6 dana (raspon: 30 tjedana i 6 dana do 38 tjedana), a srednja porođajna težina bila je 2,920 grama (raspon: 1,770–3,470 g).

Sva su se dojenčad tijekom trudnoće normalno razvijala i imala su neonatalne ishode u prva dva mjeseca života koji su bili u skladu s tipičnim ishodima u dojenčadi slične gestacijske dobi rođena od majki koje nisu podvrgnute transplantaciji maternice, izvještavaju istraživači u American Journal of Perinatology.

"Dojenčad rođena nakon transplantacije maternice u ovoj studiji normalno se razvila tijekom trudnoće. Ovaj ishod razlikuje se od ishoda dojenčadi rođene majkama nakon drugih transplantacija organa, gdje je uočena povezanost s prijevremenim porođajem i većom učestalosti dojenčadi male za gestacijsku dob, "rekla je viša autorica studije dr. Liza Johannesson, medicinska direktorica transplantacije maternice na Medicinskom centru Sveučilišta Baylor u Dallasu, Texas.

Neonatalni ishodi nakon transplantacije maternice odražavaju gestacijsku dob

"Važno je zapamtiti da su žene koje se podvrgavaju transplantaciji maternice zdrave i da je možda osnovna bolest kao kod drugih transplantiranih organa uzrok različitih vidljivih ishoda poroda", rekla je dr. Johannesson.

Jednominutni Apgar rezultati bili su u rasponu od 4 do 9, dok su se petominutni Apgar rezultati ocjenjivali u rasponu od 8 do 9. Težina rođenja za svu djecu bila je u rasponu od 18. do 88. percentile. Osim toga, frontookcipitalni opseg kretao se od 28 do 36,5 centimetara, a duljina tijela od 43 do 50,5 centimetara.

Nije bilo povećanog rizika od urođenih urođenih mana. Bebe su otpuštene između 3 do 38 dana po rođenju, a postkoncepcijska dob na otpustu bila je od 36 tjedana i 1 dan do 38 tjedana i 3 dana. Jedna je beba otpuštena s nosnom kanilicom.

Mala veličina i kratko razdoblje praćenja ograničenja su studije, međutim, izvješće je najveće do sada iz jednog centra, napominju autori.

"Mislim da se rezultati iz ovog centra mogu ekstrapolirati na druge iskusne centre za transplantaciju maternice", rekla je dr. Kathleen O'Neill, docentica opstetricije i ginekologije na Sveučilištu Pennsylvania u Philadelphiji i glavna istraživačica klinike za transplantaciju maternice. "Djeca rođena nakon transplantacije maternice razvijaju se na odgovarajući način i ne pokazuju povećani rizik od urođenih anomalija ili drugih komplikacija, što ukazuje da je transplantacija maternice siguran i učinkovit način na koji žene s apsolutnom neplodnošću čimbenika maternice mogu postići roditeljstvo", rekao je dr. O ' Neill, koji nije bio uključen u ovu studiju.

 

SOURCE: https://bit.ly/3bp3jfT

American Journal of Perinatology, online 2021.

Povezane teme

  Novosti - Sve