Datum zadnje izmjene: 03. 05. 2022.

Novo istraživanje temeljeno na podacima iz Velike Britanije pojašnjava na koji način uporaba oralnih kontraceptiva utječe na rizik malignih oboljenja. Istražitelji su koristili podatke iz britanske Biobanke, koja uključuje stotine tisuća osoba upisanih između 2006. i 2010. godine, kao i nacionalne baze podataka, za procjenu povezanosti između upotrebe oralnih kontraceptiva i rizika za rak dojke, jajnika i endometrija kod žena rođenih između 1939. i 1970.

Među više od četvrtine milijuna žena, više od tri četvrtine je koristilo ranije ili je trenutno koristilo terapiju. Sveukupno, uporaba oralnih kontraceptiva bila je povezana s približno 30% smanjenim rizikom od raka jajnika i endometrija. Suprotno tome, rizik od raka dojke bio je sličan među onima koje su koristile oralne kontraceptive i onima koje ih nikada nisu koristile.

Među ženama praćenim do 55 godina, rezultati su bili slični za karcinom jajnika i endometrija. Međutim, među istom skupinom, uporaba oralnih kontraceptiva povezana je s 10% većim rizikom od raka dojke.

S 20 ili više godina korištenja oralne kontracepcije, smanjenje rizika postalo je još veće za rak jajnika i endometrija - 40%, odnosno veće od 60%. Među dugotrajnim korisnicama rizik od raka dojke bio je sličan riziku onih koje ih nikad nisu koristile.

Ova otkrića pojašnjavaju da kontroverza oko povezanosti upotrebe karcinoma dojke i oralnih kontraceptiva može odražavati različite metodologije ispitivanja, posebno s obzirom na vrijeme. Autori sugeriraju da, iako se životni rizik od raka dojke ne može razlikovati između korisnica i nekorisnica, čini se da postoji privremeni mali povišeni rizik povezan s upotrebom oralnih kontraceptiva.

Oralna kontracepcija i maligna oboljenja: novi podaci

Strahovi da uzimanje pilule može povećati rizik od raka dojke spriječili su mnoge žene da koriste ovaj prikladan oblik kontrole rađanja. Ova studija pruža sigurnost u pogledu ukupne sigurnosti oralne kontracepcije s obzirom na rak. Istodobno, ukazuje na to da, ako se dugoročno koristi, kako navode autori, tableta "dramatično" smanjuje rizik od raka jajnika i endometrija, a ta zaštita traje desetljećima.

Ova otkrića bit će korisna u savjetovanju pacijentica u vezi s prednostima i rizicima oralnih kontraceptiva.

 

Medscape Ob / Gyn © 2021 WebMD, LLC

Povezane teme

  Novosti - Sve