Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.

Žene koje uzimaju tablete za kontrolu rađanja imaju manji hipotalamus od onih koje to ne čine, a češće navode ljutnju i depresiju, izvijestili su istraživači. "Srednja razlika u volumenu hipotalamusa bila je oko 6%, oko 60 μL", izjavio je dr. sc. Michael Lipton, s Medicinskog fakulteta Albert Einstein u Bronxu, New York.

"Vrlo je iznenađujuća činjenica da upotreba oralne kontracepcije imati takav utjecaj na strukturu središnjeg dijela mozga", rekao je. Studija nije pokazala da oralni kontraceptivi uzrokuju razliku, istaknuo je, "ali to je vrlo jaka povezanost".

Lipton i njegovi kolege su se zainteresirali za proučavanje utjecaja oralne kontracepcije na mozak nakon što su otkrili da su žene podložnije ozljedi glave od muškaraca kada glavom udare nogometnu loptu. Ta studija je pokazala da je promjena u mikrostrukturnoj bijeloj materiji veća kod žena nego muškaraca koji su namjerno upotrijebili glavu za dobacivanje lopte tijekom igre, "što pokazuje biološko odstupanje reakcije mozga na ponavljajuću traumu."

Cilj studije je bio istražiti zašto je to tako, što ih je dovelo do istraživanja različitih čimbenika. "Mislili smo da jedno od objašnjenja mogu biti različiti spolni hormoni; ovo je jedan od aspekata te varijacije koji se može analizirati", rekao je Lipton. Postavili su hipotezu da propisani hormoni mogu uzrokovati osnovnu razliku u muškaraca i žena, pa su usredotočili svoju studiju "na učinke trenutne primjene oralne kontracepcije".

Da bi to učinili, koristili su 3 Tesla MRI za skeniranje mozgova 50 žena, od kojih je 21 uzimalo oralnu kontracepciju, objasnio je Lipton na Godišnjem sastanku Radiološkog društva Sjeverne Amerike 2019.g. u Chicagu. Grupa je bila "mala i prilično homogena", priznao je. Srednja dob je bila 23.0 godina u skupini za oralnu kontracepciju i 21.4 godine u skupini koja nije primala oralnu kontracepciju.

MRI mozga koji prikazuje hipotalamus crvenom bojom.

Koristeći ITK-SNAP, istraživači su ručno ocrtali hipotalamus i pomoću FreeSurfera odredili ukupni intrakranijalni volumen. "Segmentacija hipotalamusa bila je pouzdana". Stupanj razlike bio je veći od očekivanog. Sudionice koji su uzimali kontracepcijske tablete imale su manji hipotalamus.

Oralna kontracepcija je povezana s manjim hipotalamusom

Sudionice s manjim hipotalamusom su navodile više bijesa i depresije, ali nije bilo povezanosti s kognitivnim učincima. " Nije iznenađujuće kad razmišljate o tome", rekao je. Poznato je da seksualni steroidi - "od kojih su estrogen i progesteron dva različita spoja" - imaju trofički učinak. "Oni se nalaze u središnjem živčanom sustavu i mogu utjecati na rast stanica."

"Mehanizam djelovanja oralne kontracepcijske pilule nije još dovoljno objašnjen", rekao je Lipton, ali bi trebao biti. Od približno 47 milijuna žena od 15 do 49 godina koje su koristile kontracepciju u Sjedinjenim Državama od 2015. do 2017. godine, 12.6% koristilo je oralnu kontracepciju, navodi se u izvješću Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku za 2018. godinu.

U studijama na životinjama, spolni steroidi su pokazali promjene u rastu neurona i drugih potpornih stanica u mozgu.

"Ne bi trebalo biti čudno što oralni kontraceptivi imaju svoje djelovanje. Ovo je još jedan dokaz koji govori o tome da, kada razmišljate o bolest ili o efikasnosti liječenja, morate široko razmotriti nuspojave".

Međutim, "ne bih rekao ženama da bi se njihov hipotalamus mogao smanjiti ako uzmu tabletu", objasnio je. "To je nešto što svakako moramo više istražiti."

Možda promjena nije niti trajna

"Ovo je prvi put da je netko pogledao hipotalamus; uvijek je bilo teško izmjeriti ga", rekao je Vincent Mathews, dr. med., s Medicinskog fakulteta u Wisconsinu u Milwaukeeju. No nove su tehnologije olakšale mjerenje volumena moždane strukture. To je područje mozga koje je uključeno u kontrolu oslobađanja i proizvodnje hormona, tako da anatomska promjena, kao i fiziološka promjena koja proizlazi iz korištenja kontraceptiva ima smisla", rekao je. 

Ali "to možda nije trajna promjena", istaknuo je Mathews. Zapravo su druga istraživanja pokazala da su oralni kontraceptivi povezani s većim dijelovima mozga. "A određene su vrste memorije zapravo poboljšane kod žena koje uzimaju te lijekove."

Je li to pozitivno? Je li to negativno? "Ne može se reći niti jedno niti drugo", objasnio je.

 

Radiological Society of North America (RSNA) 2019 Annual Meeting. Presented December 4, 2019.

Povezane teme

  Novosti - Sve