Datum zadnje izmjene: 02. 02. 2020.

Nije sasvim nepoznata uloga ženskih spolnih hormona, uključujući i oralne kontracepciju u nastanku fokalne nodularne (žarišne i ograničene) hiperplazije jetre. Ono što je međutim nepoznato je epidemiološka kvantifikacija ovog odnosa: da li su i u kojoj mjeri oralni kontraceptivi doista odgovorni za hiperplaziju jetre?

Znanstvenici iz Milana istraživali su uporabu oralnih kontracepcijskih tableta u 23 pacijentice s histološki potvrđenom dijagnozom fokalne nodularne hiperplazije jetre i 94 kontrolne pacijentice hospitalizirane zbog drugih akutnih bolesti.

Uporaba oralnih kontraceptiva bilo kada u životu registrirana je kod 83% pacijentica s hiperplazijom jetre i 59% pacijentica iz kontrolne skupine.

Na ovaj način je izračunati rizik za nastanak hiperplazije jetre bio gotovo 3 puta veći u pacijentica koje su ikada koristile kontracepcijske tablete i 4,5 puta veći u pacijentica koje su koristile kontracepcijske tablete 3 i više godina.

Rizik javljanja hiperplazije je pokazivao također trend porasta s porastom duljine uzimanja oralne kontracepcije.

Radi se o vrlo značajnim kliničkim zapažanjima koja omogućuju kvantitativni uvid u povezanost uzimanja oralnih kontraceptiva i nastanak hiperplazije jetre.
 

Am J Obstet Gynecol 2002 Feb; 186:195-197


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve