Datum zadnje izmjene: 04. 02. 2020.

Liječnici s Medicinskog centra Sveučilišta u Oklahomi su izjavili da njihova analiza 7,351 porođaja sugerira da je prosječan pad trombocita tijekom trudnoće 17% u svih žena s nekompliciranom trudnoćom. I što je niža brojka trombocita na početku trudnoće, to je niža u vrijeme porođaja. Samo ako brojka padne ispod 100,000 / mm3 liječnici bi trebali tražiti uzrok uz trudnoću i njegove komplikacije, rekli su. Od 1993.g. tri velike studije bilježe pad na 150,000 / mm3 kod 5% do 10% žena s nekompliciranim trudnoćama, stanje poznato kao gestacijska trombocitopenija. 

"Samo smo desetljećima pretpostavljali da trombociti padaju u svih žena tijekom trudnoće", izjavila je koautor Dr. Jennifer McIntosh, specijalist za fetalnu medicinu. "Mislili smo da je bezopasno i da nije zabrinjavajuće. Ono što smo sada utvrdili je zapravo koliki trebaju biti trombociti u svakom tromjesečju i što se događa tijekom normalne trudnoće, pa umjesto da pretpostavljamo imamo brojeve koji se primjenjuju.

Podaci, objavljeni u The New England Journal of Medicine, pokazuju da je u vrijeme porođaja 9.9% od 4,568 žena s nekompliciranim trudnoćama imalo brojku trombocita ispod 150,000 / mm3. Samo 1,0% je imalo broj ispod 100,000 / mm3, a samo 0.1% ispod 80,000 / mm3 u slučajevima kada nije ustanovljen alternativni uzrok. "Naši podaci sugeriraju da bi, za žene s nekompliciranom trudnoćom koje imaju broj trombocita manji od 100,000 po kubnom milimetru, treba razmotriti uzrok trombocitopenije osim same trudnoće", rekli su istraživači. 

Od 2,586 žena s komplikacijama povezanim s trudnoćom - skupina koja je uključivala blage slučajeve hipertenzije ili dijabetesa, 11.9% je imala broj ispod 150,000 / mm3. Žene s kompliciranom trudnoćom su također pokazale različite obrasce pada. 

"Srednja vrijednost trombocita se smanjivala sličnom brzinom u žena s komplikacijama povezanim s trudnoćom i onima s nekompliciranim trudnoćama do trećeg tromjesečja, kada se značajno smanjio broj trombocita u žena s komplikacijama povezanim s trudnoćom", napisali su istraživači. Preostalih 197 žena je imalo prethodno stanje za koje je poznato da uzrokuje trombocitopeniju. 

Nakon porođaja je potrebno obično u prosjeku 7,1 tjedana da se broj trombocita vrati na razinu koja se vidi u podacima od 8,885 netrudnih žena prikupljenih u Nacionalnom istraživanju za zdravlje i prehranu. Pad je uočen bez obzira na rasu i etničku skupinu. 

Pad trombocita normalan u urednoj trudnoći

Razlog pada broja ostaje nejasan. Razina trombocita može postati smanjena jer se količina plazme u tijelu povećava tijekom trudnoće. Osim toga, budući da slezena tipično raste za 50% tijekom trudnoće, može biti da uništava više trombocita. Trombociti se mogu akumulirati u posteljici, zbog čega se niže vrijednosti često vide kod žena koje nose blizance. 

"Mislim da ponekad previše nadziremo žene s nižim brojem trombocita i mislim da će možda širi raspon vrijednosti omogućiti da jače kontroliramo one s kritičnim vrijednostima, a ne toliko one s graničnim vrijednostima", izjavila je dr. McIntosh.


 

IZVOR: https://bit.ly/2KvTblT
N Engl J Med 2018.
Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve