Datum zadnje izmjene: 01. 05. 2022.

Žene koje zatrudne primjenom in vitro oplodnje (IVF) i druge metode potpomognute oplodnje (MPO) mogu biti pod povećanim rizikom za vaskularne komplikacije i komplikacije povezane s trudnoćom, prema novoj studiji.

Nalazi ističu važnost savjetovanja žena koje razmišljaju o MPO postupcima o pitanjima zdravlja i trudnoći i rizicima povezanim s porodom, napominju istraživači u znanstvenom časopisu Journal of the American Heart Association.

"Osobito pacijentice s postojećim kardiovaskularnim čimbenicima rizika treba savjetovati o potencijalno dugoročnim kardiovaskularnim implikacijama i rizicima povezanim s MPO", rekao je dr. Pensee Wu s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Keele u Staffordshireu, Ujedinjeno Kraljevstvo, u priopćenju za medije.

Koristeći američke nacionalne bolničke podatke, znanstvenici su analizirali više od 106.000 porođaja djece začete putem MPO i 34 milijuna porođaja začetih bez metoda potpomognute oplodnje.

Žene koje su zatrudnjele uz MPO bile su starije od žena koje su zatrudnjele prirodnim putem (prosječna dob, 35 naspram 28 godina) i imale su više postojećih zdravstvenih problema kao što su hipertenzija, pretilost i dijabetes.

Potpomognuta reprodukcija povezana s povećanim rizikom za vaskularne komplikacije i komplikacije u trudnoći

Trudnoće začete putem MPO bile su neovisno povezane s akutnim bubrežnim problemima, aritmijom, abrupcijom posteljice, porodom carskim rezom i prijevremenim porodom čak i u žena bez čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti ili višeplodne trudnoće.

Trudnoće začete uz MPO također su imale veće bolničke troškove od trudnoća bez MPO.

Iako znanstvenici nisu istraživali odnos između MPO i dugotrajne kardiovaskularne bolesti, "sve više razumijevanja da dodatni štetni učinci neplodnosti mogu imati implikacije na dugoročne kardiovaskularne rizike kroz zajedničku patogenezu i vaskularnu disfunkciju", napominju istraživači.

"Važno je da žene znaju da metode potpomognuta oplodnje nose veći rizik za komplikacije u trudnoći, koje zahtijevaju pomno praćenje, osobito tijekom poroda", rekao je dr. Wu u priopćenju za medije.

"Stručnjaci primarne i specijalističke zdravstvene zaštite trebali bi osigurati da se ti rizici iskomuniciraju i da se raspravlja o strategijama za njihovo ublažavanje", dodao je dr. Wu.

 

SOURCE: https://bit.ly/33GPYPc Journal of the American Heart Association, online, 2022.

Povezane teme

  Novosti - Sve