Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Prijevremeni porođaji u SAD vezani za onečišćenje zraka koštaju više od 4 milijarde dolara godišnje zbog medicinske njege i ekonomskih gubitaka, pokazuje nova analiza.

Gotovo 16.000 beba se svake godine ranije rodi, a djelomični uzrok prijevremenih porođaja je onečišćenje zraka, zaključili su istraživači koji su analizirali podatke o kvaliteti zraka i zapisima rođenih.

Godišnji troškovi povezani s tom problematikom su gotovo 3,6 milijarde dolara (oko 3,2 milijarde eura) zbog bolovanja i smanjene produktivnosti zbog fizičkih i psihičkih posljedica vezanih uz prijevremeni porođaj, kao i 760 milijuna dolara (oko 678 milijuna eura) zbog produljenih hospitalizacija i dugotrajnog korištenja lijekova, izračunali su znanstvenici.

"Onečišćenje zraka povezano s prijevremenim porodima povećava izravne medicinske troškove u prvih nekoliko godina života zbog određenih posljedica kao što je njega novorođenčadi u jedinici intenzivnog liječenja kao i izgubljene ekonomske produktivnosti zbog teškoća u razvoju te smanjenog kognitivnog potencijala", napisao je la glavni autor studije dr Leonardo Trasande, zdravstveni istraživač za okoliš na "New York University School of Medicine" u New Yorku.

Stopa prijevremenih porođaja u SAD je pala na 11,4% u 2013. godini u odnosu na 2006.g. kada je bila najviša - 12,8%, ali je i dalje daleko veća nego u drugim razvijenim zemljama, napisali su online 29.ožujka Trasande i njegovi kolege u časopisu "Environmental Health Perspectives".

Oko 3% prijevremenih poroda u SAD-u se može pripisati onečišćenju zraka, zaključili su istraživači na temelju podataka iz Agencije za zaštitu okoliša, Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i Instituta za medicinu.

Onečišćenje zraka može pridonijeti zdravstvenim tegobama jer otrovne kemikalije u krvi mogu uzrokovati poremećaj u imunološkom sustauvu što posljedično utječe na slabljenje funkcije posteljice i skraćuje bebi vrijeme za boravak u maternici.

Bilo je više nedonoščadi koja su rođene zbog onečišćenja zraka u urbanim područjima, prije svega u južnoj Kaliforniji i istočnom SAD-u, pokazala je analiza.

Jedno od ograničenja ove studije je da se nije moglo dokazati koje zagađenje uzrokuje prijevremene porođaje ili zašto su ove dvije stvari povezane, zaključili su. Analizi je također nedostajalo podataka o pojedinim izloženostima onečišćenju zraka koje bi mogle pokazati koliko toksina utječe na ishod trudnoće.

Prethodna istraživanja su povezala utjecaj onečišćenja zraka na prijevremeni porod, čak i nakon kontroliranja drugih faktora koji se često podudaraju sa životom u područjima sa zagađenim zrakom, poput siromaštva ili izloženosti duhanskom dimu, istaknuo je dr Bruce Lanphear, istraživač sa Sveučilišta Simon Fraser u Burnaby, British Columbia koji nije bio uključen u studiju. No, zagađeni zrak je samo jedan od mnogih varijabli koje mogu utjecati na ishod trudnoće.

"Prijevremeni porod, kao i druge bolesti i poremećaji, su posljedica kumulativnog utjecaja različitih čimbenika rizika i nije konstruktivno staviti jedan faktor rizika nad drugima", dodao je Lanphear.

Smanjenje utjecaja onečišćenja zraka na prijevremeno rođene zahtijeva poboljšanje kvalitete zraka, što može biti ostvareno kroz akcije kao što su čišća energetska tehnologija, više javnog prijevoza, poboljšane staze za biciklizam i pješačenje te položaj škole i vrtića daleko od autocesta, naveo je Lanphear.

Žene također trebaju tražiti prenatalnu skrb rano u trudnoći, osobito ako su imale pobačaj ili prijevremeni porođaj ranije, rekao je dr Shruthi Mahalingaiah, istraživač na "Boston University School of Medicine" koji nije bio uključen u studiju.

Socijalni, ekonomski, emocionalni i medicinski problemi mogu biti povezani sa prijevremenim porodima, osobito zato što žene koje žive u područjima s lošijom kvalitetom zraka također mogu biti u zajednicama u kojima ljudi imaju manje financijskih sredstava ili lošiji pristup medicinskoj skrbi, rekao je Mahalingaiah.

"Prijevremeni porod je multifaktorijalni problem", izjavio je.

 


IZVOR: http://1.usa.gov/1pHVqHq
Environ Health Perspect 2016.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve